Bublina ve skafandru zkrátila astronautům směnu mimo ISS

Páteční výstup astronautů do volného prostoru u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) musel být zkrácen kvůli podezření na netěsnost v helmě jednoho z nich. Američan Tim Kopra a jeho britský kolega Timothy Peake měli pracovat na výměně regulátoru napětí zhruba šest hodin, ale po nahlášení závady se museli do útrob ISS vrátit už po čtyřech hodinách. NASA ujistila, že posádka není v ohrožení.

Američan a Brit otevřeli poklop přechodové komory ve 13:48 SEČ, což bylo o sedm minut dříve oproti plánu. Jejich úkolem bylo vyměnit vadný regulátor napětí a připravit kabeláž pro budoucí instalaci připojovacích adaptérů, které umožní u ISS snadnější kotvení vesmírných lodí soukromých společností. První úkol dvojice údajně splnila.

Peake a Kopra během směny mimo ISS
Zdroj: ČTK/AP

Jejich směna mimo ISS ale musela být v 18:31 SEČ ukončena, protože Kopra hlásil, že se v jeho helmě utvořila vodní bublina. NASA kvůli obavám z netěsnosti skafandru poslala oba astronauty ihned zpátky na stanici. Původně přitom měli mimo ISS zůstat zhruba o dvě hodiny déle.

Kopra s Peakem se stali součástí šestičlenné posádky stanice před měsícem. Zatímco pro Peaka byl dnešní výstup premiérou, Kopra se ve volném vesmíru ocitl potřetí. Celkem šlo o 192. výstup posádky vně ISS.

Velitel ISS Scott Kelly pomáhá Timu Peakovi ze skafandru
Zdroj: Reuters/NASA

Peake je zároveň prvním Britem, který kdy vystoupil do volného kosmu, což je důvodem velkého zájmu o misi v jeho vlasti. Řada zpravodajských kanálů dokonce jeho výstup vyslala v přímém přenosu. „Hodně štěstí při dnešní vesmírné vycházce. Země se bude dívat, jak píšeš dějiny,“ vzkázal Peakeovi prostřednictvím twitteru britský premiér David Cameron.

Třiačtyřicetiletý Peake, bývalý armádní důstojník, se vydal na půlroční misi na ISS v prosinci. Je teprve druhým Britem, který se podíval do vesmíru. V roce 1991 pobývala osm dní na sovětské stanici Mir chemička Helen Sharmanová.