Thajská expremiérka před soudem kvůli zneužití moci, vinu ale odmítá

Bývalá thajská premiérka Jinglak Šinavatrová se objevila před soudem, kde jí hrozí deset let vězení za nedbalost při zavádění kontroverzních vládních dotací prodeje rýže. Expremiérka, kterou vítala před soudní budovou asi stovka přívrženců, všechna obvinění odmítá a označuje je za politicky motivovaná. Proces začal loni v květnu a potrvá minimálně do listopadu.

Stoupenci Šinavatrové jsou přesvědčeni, že thajská vojenská junta se snaží soudním procesem oslabit vliv bývalé ministerské předsedkyně a vliv její rodiny. Bratr političky, někdejší premiér Tchaksin Šinavatra, byl svržen vojenským převratem v roce 2006.

Šinavatrová musela odstoupit z funkce v květnu 2014 po bouřlivých nepokojích, když ji ústavní soud shledal vinnou ze zneužití moci. Necelé dva týdny po její rezignaci se moci chopila armáda a Šinavatrové bylo zakázáno pět let působit v politice.

Krátce po převzetí moci armádou se začalo hovořit o podvodech souvisejících s vládními dotacemi rýže. Vláda Šinavatrové údajně od farmářů nakupovala úrodu za vyšší než tržní cenu a připravila tím státní pokladnu o 600 miliard bátů (409 miliard korun). Podle kritiků tak Šinavatrová odměňovala své stoupence, avšak ona sama tvrdí, že šlo o snahu pomoci zemědělcům.

Stoupenci bývalé premiérky v hluboce rozdělené zemi kritizují obvinění jako spiknutí tradičních elit, mezi něž armáda a soudy patří. Odpůrci naopak argumentují, že po programu, který expremiérce zajistil popularitu na venkově, zbyly státu hromady neprodané rýže ve skladech a že šlo o hospodářskou pohromu.

Thajsko čelí politické nestabilitě od roku 2006, kdy armáda svrhla premiéra a bratra Šinavatrové Tchaksina. Rod Šinavatrů je velmi populární mezi thajským venkovským obyvatelstvem, ale má četné nepřátele ve městech a mezi příslušníky střední třídy, kteří Šinavatry viní z korupce. Politické strany napojené na miliardáře Tchaksina Šinavatru vítězí v parlamentních volbách od roku 2001.