Turecko zadrželo 14 akademiků za podpis petice proti náletům na Kurdy

Turecká policie zadržela 14 univerzitních pedagogů, kteří připojili svůj podpis pod petici kritizující vojenskou operaci proti Kurdům. Prokuratura je kvůli tomu vyšetřuje pro podezření z podpory terorismu. Petice, kterou podepsali i někteří akademici mimo Turecko, už má přes 1200 signatářů.

Prokuratura v Istanbulu zahájila vyšetřování signatářů petice tento týden a ve čtvrtek rozhodla, že proti některým vznese obvinění kvůli protistátní činnosti a propagandě terorismu. Proti vyučujícím policie zasáhla na univerzitě v Kocaeli na severozápadě Turecka. V jejích rukou může skončit i dalších sedm pedagogů, jejichž zadržení už úřady rovněž nařídily.

Petice zveřejněná v pondělí kritizuje postup turecké vlády proti kurdské menšině na jihovýchodě země. Armáda loni zahájila rozsáhlou ofenzivu proti bojovníkům zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) poté, co se v červenci zhroutilo dvouleté příměří mezi Ankarou a PKK a co byly přerušeny oboustranné mírové rozhovory. Intenzivní boje začaly potom, co se Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku a kromě radikálního Islámského státu se rozhodla bojovat i proti Kurdům. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedávno řekl, že v roce 2015 bylo zabito více než 3000 bojovníků PKK.

Akademici v petici mimo jiné žádají, aby vláda ukončila „úmyslné masakry a deportace Kurdů a dalších lidí v regionu“, a nazývají vládní operaci zločinem. Naléhají rovněž, aby se zástupci vlády vrátili k jednacímu stolu a řešili problémy s Kurdy mírovou cestou. „Byly porušeny právo na život, svobodu a na bezpečí a byl přestoupen i zákaz mučení a špatného zacházení daný ústavou a mezinárodními konvencemi,“ stojí v textu petice.

Proti signatářům ve čtvrtek ostře vystoupil prezident Erdogan, který je nazval „zrádci národa“. Podle něj se podporovatelé petice postavili za teroristy z PKK. „Neexistuje rozdíl mezi tím, když teror podporujete finančně, a když ho podporujete politicky,“ řekl ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu s tím, že žádná země by nepovažovala „podporu nebo spolupráci s teroristickou organizací“ za projev zasluhující ochranu z titulu svobody slova. Opoziční Lidová republikánská strana (CHP) naopak na svobodu slova apelovala a zadržení pedagogů odsoudila jako „nezákonné, nepřijatelné a nebezpečné“. 

Podporu signatářům petice vyjádřily i Spojené státy. „Vyjádření znepokojení nad násilím neznamená podporu terorismu. Kritika vlády se nerovná zradě,“ uvedl americký velvyslanec v Turecku John Bass ve svém vyjádření na Twitteru.

Stíhání nejspíš čeká všech dosavadních 1128 tureckých signatářů petice. V případě odsouzení by jim hrozilo až pět let vězení. K petici se připojila i řada univerzitních pedagogů ze zahraničí, mimo jiné americký lingvista Noam Chomsky a slovinský filozof Slavoj Žižek.