Západní Afrika se vypořádala s ebolou

Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila Libérii za zemi bez nákazy ebolou, což znamená, že epidemie nemoci oficiálně skončila. Její konec ohlásil už ve středu generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který ale varoval, že nemoc se může znovu vrátit a země musí zůstat na pozoru. Epidemie krvácivé horečky zabila v západní Africe během dvou let 11 300 lidí.

„V západní Africe byly zastaveny všechny známé řetězce přenosu,“ uvedla WHO o porážce nákazy. Organizace ale varuje, že Sieře Leone, Guineji i Libérii nadále hrozí vysoké riziko toho, že se zde dodatečně objeví malá ohniska eboly.

S opatrným optimismem ohlásil konec epidemie v západní Africe i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. „Tohoto úspěchu by nemohlo být dosaženo bez rozhodného vůdcovství prezidentů a dalších odpovědných osob z těchto tří států a bez účasti všech místních komunit,“ uvedl Pan na shromáždění v New Yorku. „Nebezpečí ale samozřejmě trvá. V tomto roce lze očekávat další případy eboly,“ dodal. Ke vzniku nových ohnisek nákazy ale bude podle něj docházet čím dál méně.

První případy eboly se vyskytly v Guineji v prosinci 2013. Epidemie následně zachvátila i Sierru Leone a Libérii. Celkem se nakazilo 29 tisíc lidí a přes jedenáct tisíc na ni zemřelo.

  • Světová zdravotnická organizace (WHO) oficiálně označuje epidemii za skončenou, pokud daná země absolvuje bez nových případů dvě inkubační období dlouhá 21 dnů. Sierra Leone tohoto stavu dosáhla loni v listopadu, Guinea o měsíc později, Libérie až nyní.
Tečka za nejhorší epidemií eboly (zdroj: ČT24)

Mezinárodní lékařská humanitární organizace Lékaři bez hranic vyzvala při této příležitosti globální zdravotnickou komunitu, aby si z události vzala ponaučení, jak lépe být připraven na budoucí podobné epidemie. Zdravotníci této organizace pokračují ve své asistenci v nemocnicích v Libérii, Sieře Leone a Guineji, kde pomáhají pacientům, kteří se z nemoci uzdravili.

Ebola je jednou z nejobávanějších chorob na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost u ní dosahuje až 90 procent. Proti nemoci zatím neexistuje zcela spolehlivý lék ani vakcína. Nejvíce nadějí bylo vkládáno do americko-kanadského léčiva ZMapp, japonského antivirotika Avigan či některých vakcín. Další látku proti ebole vyvinul letos tým virologů v americké farmaceutické firmě Gilead Sciences pod vedením českého vědce Tomáše Cihláře.