Zaorálek po jednání s polským kolegou: Je málo věcí, v nichž jsme nenašli shodu

Migrační krize v Evropě a nový zákon o veřejnoprávních médiích byly hlavními body pražského jednání mezi polským ministrem zahraničí Witoldem Waszczykowským a jeho českým protějškem Lubomírem Zaorálkem. „Je jen málo věcí, ve kterých jsme nenašli shodu,“ řekl Zaorálek. Dodal, že úkolem pro obě země není hledat rozdíly, ale to, co mají společné.

Waszczykowski znovu odmítl kritiku nového zákona i dalších změn, které zavedla nová polská jednobarevná vláda, a kterou odmítají někteří evropští politici. Na stejné téma hovořil Waszczykowski i s německým velvyslancem ve Varšavě. Po jednání se Zaorálkem uvedl, že nový zákon napravuje chyby předchozího a zajistí otevřená média, v nichž budou mít prostor všechny politické proudy.

Zaorálek podle svých slov věří, že v Polsku bude zachována svoboda slova, a neobává se toho, že by politická opozice neměla prostor vyjádřit své názory. Napjatou politickou atmosférou v Polsku by se měla ve středu zabývat Evropská komise.

„Pouze napravujeme mediální systém, který byl v předchozích letech v Polsku špatný,“ uvedl šéf polské diplomacie. „Musí to být otevřená média, kde jsou informace oddělené od publicistiky a v debatách je zahrnuto celé politické spektrum,“ dodal. V sobotu proti zákonu v polských městech protestovaly tisíce lidí, podle nichž chce konzervativní vláda média ovládnout a řídit podle sebe.

Waszczykowski řekl, že vysvětlit ve středu změny Evropské komisi bude jednoduché, protože veškeré výčitky jsou nepravdivé, a bude proto snadné proti nim argumentovat. Již dříve také prohlásil, že EK by se spíše měla zabývat situací v Německu po silvestrovských útocích v Kolíně nad Rýnem.

Česko a Polsko jsou zajedno v názoru na bezpečnost Evropy

Ministři Waszczykowski a Zaorálek se shodli, že je nutné kontrolovat příliv imigrantů a snížit jejich počet. Na tiskové konferenci oba uvedli, že Polsko a Česko sdílejí stejný pohled na bezpečnost Evropy. Ta je podle nich garantována nejen spoluprací v EU, ale také v rámci NATO. Podle Zaorálka je aktuálně klíčová ochrana vnější hranice EU společně s jasným procesem přijímání uprchlíků.

„Shodli jsme se na tom, že funkční vnější hranice EU je podmínkou, abychom zvládli a především snížili počet uprchlíků, kteří přicházejí,“ uvedl Zaorálek. Podle něho se ukazuje, že pokud imigrantů přichází příliš mnoho, není možné zajistit bezpečnost občanů EU. Evropské státy si prý musí určit, komu mohou pomoct a na co už nemají kapacitu.

Waszczykowski, který přijel na svou první pracovní návštěvu Prahy, doplnil, že střední Evropa se momentálně nachází v situaci, kdy pomáhá problémy řešit a není jejich zdrojem. „Chceme zůstat oázou stability i do budoucna,“ uvedl.

Zaorálek na téma migrantů v Evropě jednal v Praze i se šéfkou evropské diplomacie Federicou Mogheriniovou.