K syrskému městu Madájá, kde lidé umírají hlady, dorazil konvoj s pomocí

Události: Do syrské Madáji dorazila potravinová pomoc (zdroj: ČT24)

K obléhanému syrskému městu Madájá dorazil humanitární konvoj. Místo, kde živoří až 40 tisíc lidí, se v posledních dnech stalo symbolem utrpení uprostřed syrského konfliktu.

Konvoj asi čtyřiceti nákladních vozidel s potravinami a léky, který dopoledne vyjel z Damašku, je podle Mezinárodního výboru Červeného kříže u hranic města Madájá. Do centra se dostane ale nejdřív odpoledne, protože musí projet zhruba dvacítkou kontrolních stanovišť.

Madájá se ocitla na frontové linii mezi vládní armádou a opozicí. Místní se podle svědectví reportérů živí už jen trávou nebo listím a pijí okořeněnou vodu. „Poslední týden omdlelo hlady skoro 200 až 300 pacientů. Každý den zemřou na podvýživu dva nebo tři lidé. Je to katastrofa,“ zmiňuje místní lékař Cháled.

O vyhlášení lokálního příměří se vyjednávalo řadu měsíců. „Situace je výjimečně vážná,“ prohlásil v pátek v Ženevě mluvčí UNICEF Christophe Boulierac. Podle syrských ochránců lidských práv za více než 170 dní obléhání v Madáji zemřelo hlady 39 lidí.

Život ve městě na válečné frontě (zdroj: ČT24)

Povstalci loni na jaře obsadili velké části území na severozápadě Sýrie včetně dvou šíitských enkláv Fúa a Kafrajá v provincii Idlib. K šíitské sektě alávitů patří celé syrské vedení. Armáda v odvetě obklíčila Madáju a sousední Zabadání, které bývalo v minulosti jedním z center protiasadovské opozice. Obě tyto lokality leží poblíž hranice s Libanonem v governorátu Damašek. Šíitské hnutí Hizballáh pomohlo vládním jednotkám Madáju dobýt a odříznout od světa.

Humanitární konvoj mířící do Madáji
Zdroj: Omar Sanadiki/Reuters

Obvinění, že chtějí vesnici nechat vyhladovět, přívrženci Hizballáhu odmítají. Tvrdí, že za situaci mohou místní povstalci, kteří poslední dodávku humanitární pomoci v říjnu zabavili. Nyní kilo rýže prodávají v přepočtu za víc než 6 tisíc korun.

Sílícímu tlaku Syřanů, lidsko-právních organizací, OSN a Evropské unie nakonec syrská vláda podlehla – do Madáje povolila vjezd kamiónům s humanitární pomocí.

Lokální příměří má umožnit vzájemnou evakuaci lidí z obléhaných míst. Dosud se podařilo dohodnout pouze evakuaci raněných a dále jednu humanitární pomoc. Konvoje se loni v říjnu rozjely do všech čtyř měst, avšak po několika dnech bylo zásobování zastaveno.