KLDR slavila Kimovy narozeniny, kvůli dalším tlampačům sílí ostraha hranic

Napětí na Korejském poloostrově opět roste (zdroj: ČT24)

Severokorejský vůdce Kim Čong-un slaví narozeniny. Oslavné fanfáry ale přehlušují spíše dunivé armádní tóny. Poloostrov je opět v napětí poté, co na ohlášený jaderný test Pchjongjangu odpověděl Soul osvědčenou metodou – rozmístěním tlampačů s necenzurovaným zpravodajstvím. Podobná provokace před půl rokem skončila vzájemným ostřelováním, teď obě země už preventivně posílily své hlídky u hranic.

Kromě Kimových narozenin měli obyvatelé KLDR v pátek další důvod k oslavám – režim připravil grandiózní tečku za ohlášeným testem vodíkové pumy. Na sto tisíc lidí se sešlo v centru metropole, zatímco jižní část poloostrova připravila ohlášenou odvetu. Přeshraniční vysílání Soul obnovil navzdory srpnovému závazku o jeho ukončení. Nový nukleární test podle něj předchozí dohody ruší.

Na vysílání s nelichotivým vyzněním vůči režimu KLDR vždy reaguje velmi podrážděně a považuje ho za válečný akt. Když se tlampače po jedenáctileté přestávce krátce ozvaly loni v srpnu, vypálila Severní Korea na jeden z nich raketu. Na to Soul odpověděl dělostřeleckou palbou.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Zveřejňujeme kritické zprávy o režimu Kim Čong-una a o čtvrtém jaderném testu, říkáme, že vývoj jaderných zbraní v KLDR vtahuje její občany do ještě obtížnější ekonomické situace," uvedla ke svému vysílání jihokorejská armáda. Tlampače na 11 místech poblíž hranic ale kromě kritiky KLDR pouštějí třeba i zprávy o počasí nebo hudbu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jižní Korea v oblasti kolem tlampačů uvedla armádu do stavu nejvyšší pohotovosti. V místě rovněž rozmístila dělostřelecké jednotky. K posílení počtu vojáků v některých oblastech podle jihokorejských zpráv přistoupila i KLDR.

Soul v rámci pohotovosti posílil i kybernetická bezpečnostní opatření. Jižní Korea zároveň omezila vjezd svých občanů do severokorejské průmyslové zóny Kesong, kterou obě země provozují společně. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení ale uvedlo, že prozatím o uzavření komplexu neuvažuje.