Tabu prolomeno: V Německu vyšel poprvé od války Mein Kampf

V německých knihkupectvích se poprvé od skončení druhé světové války objevilo nové vydání knihy nacistického vůdce Adolfa Hitlera Mein Kampf (Můj boj). Knihu vydal mnichovský Institut moderní historie, který Hitlerův text doprovodil kritickými poznámkami, jež ukazují na nacistické zločiny a jejich souvislost s knihou. Ministryně školství JohannaWankaová by chtěla kritické vydání Mein Kampfu využít pro výuku ve školách.

Kniha s názvem „Hitler, Mein Kampf - kritické vydání“ vychází kvůli svému rozsahu téměř dvou tisíc stran ve dvou svazcích. Na pravé straně je originální Hitlerův text, který na okraji doprovází poznámky historiků. Protější strana obsahuje detailní rozbor konkrétní pasáže originálního textu. Celkem tvoří komentář mnichovských historiků dvě třetiny obsahu knihy.

V Německu vyšel poprvé od války Mein Kampf
Zdroj: Michael Dalder/Reuters

„Naše vydání je sestaveno tak, že se čtenář nemůže vyhnout našim poznámkám k Hitlerovu textu, v nichž ukazujeme na jeho lži a polopravdy. Doufáme, že to pomůže k osvětlení souvislostí a zničí to mýtus, který se kolem té knihy vytvořil a kterého se snaží využívat pravicoví extremisté,“ uvedl ředitel mnichovského institutu Andreas Wirsching.

Odborná veřejnost podle něj měla už dlouho zájem na vzniku komentovaného vydání Hitlerova díla, protože by to pomohlo studiu nacismu. Bavorsko (kterému vítězné velmoci po válce svěřily správu autorských práv k Mein Kampfu) však jakékoli snahy o jeho vydání zakazovalo kvůli obavám, že by knihu mohli zneužít extremisté.

V Německu vyšel poprvé od války Mein Kampf
Zdroj: Michael Dalder/Reuters

V roce 2012, kdy se přiblížil konec platnosti autorských práv, začala spolková země s mnichovským institutem jednat o možnosti vzniku kritického vydání, a dokonce na něj poskytla peníze. „V roce 2013 se ale bavorská vláda od projektu znovu distancovala. Jednoduše nechtěli, aby se na pultech objevil Mein Kampf s bavorským státním znakem,“ říká Wirsching.

Institut proto vydal knihu vlastním nákladem. „Neočekáváme, že by naše kritické vydání bylo ziskové. V nejlepším případě pokryjeme náklady," dodal. Komentovaná edice Mein Kampfu se prodává za 59 eur.

Bude komentovaný Mein Kampf součástí školních osnov?

V Německu vyšel poprvé od války Mein Kampf
Zdroj: Michael Dalder/Reuters

Vydání opoznámkovaného Mein Kampfu uvítal předseda německé Ústřední židovské rady Josef Schuster. Podle něj může nová kniha ukázat, s jak lživými a obskurními teoriemi Hitler pracoval. Vědecké vyvrácení tezí z Hitlerova textu by podle Schustera mohlo také oslabit současná krajně pravicová hnutí, která často vycházejí ze spisku nacistického vůdce.

Ministryně školství Wankaová také vyzvala k zařazení kritického vydání Hitlerovy knihy do školních osnov. Podle ní by to umožnilo žákům pochopit, jak propagandisticky fungoval základní nacistický spis v době Výmarské republiky a jakým způsobem se Hitlerovi podařilo získat na svou stranu německou veřejnost.  

Vydání má utnout přitažlivost „zakázané“ knihy

V Německu vyšel poprvé od války Mein Kampf
Zdroj: Michael Dalder/Reuters

Pro zařazení knihy do osnov se vyslovil i Německý svaz učitelů. Když se žáci v komentované podobě seznámí s Hitlerovým spisem, sníží se podle svazu nebezpečí, že podlehnou neonacistické propagandě. „Jako občan i jako učitel mám zkušenost, že zakázané věci vyvolávají v lidech zvědavost. Takže toto vydání by mohlo (Mein Kampf) zbavit určitého tajemného kouzla, které ho obklopuje,“ řekl v televizi N24 představitel svazu Josef Kraus.

Andreas Wirsching je však k využití knihy na základních školách skeptický. Podle něj je text pro žáky příliš odborný. Kritické vydání Mein Kampfu by však podle něj mohlo posloužit učitelům jako zdroj pro výuku o vzestupu nacistického režimu.

Vydavatel Vopěnka: Nemyslím, že by dnes mohl Mein Kampf něco způsobit (zdroj: ČT24)

Od roku 1945 byla kniha přeložena do 18 jazyků a prodalo se jí kolem 12 milionů výtisků. V Česku vyšel nekomentovaný překlad Hitlerova spisu v březnu 2000 v nakladatelství Otakar II. vedeném Michalem Zítkem. Ten se kvůli údajné podpoře a propagaci hnutí potlačujících lidská práva dostal až před soud. Zítko nejprve dostal podmíněný trest, v březnu 2005 ho ale Nejvyšší soud viny zprostil. V platnosti nicméně zůstala pokuta 60 000 korun, kterou vyměřil pražský městský soud internetovému prodejci Zítkem vydané knihy Vítu Vařákovi.