Asadův režim pustí humanitární konvoj do hladovějící Madáji

Damašek pustí konvoj s humanitární pomocí do obléhaného města Madájá, které doslova umírá hlady. Oznámila to organizace OSN. Někteří obyvatelé Madáji se ze zoufalství živí listím, nebo dokonce snědli své domácí mazlíčky. Kilogram rýže stojí ve městě přes 6 tisíc korun. Třicetitisícová Madájá je v obležení provládních jednotek od loňského července.

Koordinátor humanitární pomoci OSN sdělil, že Madájá by se měla potravin dočkat v nejbližších dnech. Podle organizace obyvatelé města bojují o přežití. Jídlo je tak drahé, že se kupují jen gramy. Nejméně deset lidí už zemřelo hlady.

„Lidé pomalu umírají. Kvetou nám právě pokojové rostliny. Včera jsme jim ostříhali okvětní lístky a snědli je. Bylo to ale hořké, strašné,“ sdělil listu The Guardian sociální pracovník jménem Luaj, který působí právě v Madáji. „Viděl jsem lidi zabíjet kočky a jíst je, jí se listí ze stromů,“ dodal.

Na internet se dostaly snímky starců, které zabil hlad, i dětí vyhublých na kost, jež nedokážou ani samy chodit. „Neuvidíte tam dítě, které by nemělo vpadlé oči a upřený pohled hladového člověka,“ konstatoval dezertér Ibráhím Abbás. „Není tady už nic k jídlu. Dva dny už piji jen vodu,“ řekla AFP jedna z obyvatelek Madáji.

Odstřelovači mají z okolních kopců město jako na dlani, takže se lidé nemohou dostat do lesa pro dříví. Několik jich už za takovou cestu zaplatilo životem. Všechny příjezdové cesty jsou navíc podle místních zablokovány. Všude jsou miny, které už prý připravily o končetiny několik dětí, jež se snažily natrhat trávu.

Povstalci loni na jaře obsadili velké části území na severozápadě Sýrie včetně dvou šíitských enkláv Fúa a Kafrajá v provincii Idlib. Armáda v odvetě obklíčila Madáju a sousední Zabadání, které bývalo v minulosti jedním z center protiasadovské opozice.

Lokální příměří zatím v nedohlednu

Už několik měsíců se vyjednává o lokálním příměří. Zatím se ale podařilo dohodnout jen evakuaci raněných a jednu humanitární pomoc. Konvoje se loni v říjnu rozjely do všech čtyř měst, po několika dnech ale bylo zásobování zastaveno. Situace se nyní zhoršuje kvůli zimě, protože Madájá leží v nadmořské výšce 1300 metrů.

Lidé, kteří umírají hlady v syrské Madáji, se dočkají pomoci (zdroj: ČT24)

Ve špatně dostupných oblastech žije v Sýrii 4,5 milionu lidí, z toho 400 tisíc v patnácti obléhaných lokalitách, kde nemají přístup k životně důležité pomoci.

Nový Vysoký komisař pro uprchlíky Filippo Grandi proto apeluje na Evropu, aby nepřestávala přijímat uprchlíky. „Zbytek světa sleduje Evropu, jak se chová při přidělování azylu. Evropa vždycky byla kontinentem, který žádal ostatní státy, aby přijímaly uprchlíky. Pokud tedy teď Evropa bude vytvářet limity, bariéry, pokud bude nepřátelská, zbytek světa ji bude následovat,“ varoval Grandi.