Putin popřál Obamovi k novému roku a nabídnul USA konstruktivní dialog

Ruský prezident Vladimir Putin pogratuloval svému americkému protějšku Baracku Obamovi k novému roku a vyzval ke spolupráci v rámci „konstruktivního dialogu“, který by podle něj měly obě velmoce vést, zejména ve snaze nalézt řešení různých mezinárodních problémů.

Putin v gratulaci Obamovi uvedl, že „vztahy mezi Ruskem a USA jsou jedním z klíčových faktorů zajištění mezinárodní bezpečnosti“. Zdůraznil, že obě země by mohly „efektivně čelit novým výzvám a hrozbám“, pokud by byly s to dospět ke „konstruktivnímu dialogu“.

Vztahy mezi Moskvou a Washingtonem se dostaly na nejhorší úroveň od konce studené války po loňské anexi Krymu a propuknutí proruského povstání na východě Ukrajiny. Západ v čele s USA odpověděl sankcemi proti ruským představitelům a firmám.

Nicméně oba prezidenti spolu opět hovoří. Obama a Putin minulý měsíc, na okraji klimatického summitu v Paříži, jednali asi půl hodiny o syrské a ukrajinské krizi.

Vladimir Putin a Barack Obama s ministry zahraničí
Zdroj: Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin/Reuters

Ještě předtím se potkali během listopadového summitu skupiny velkých ekonomik G20 v Turecku a v září v New Yorku během zasedání Valného shromáždění OSN. Schůzka v sídle OSN proběhla po téměř roční pauze, po kterou se oba státníci nepotkali tváří v tvář.

Po setkání na okraji summitu G20 shrnul aktuální úroveň vztahů obou zemí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, když prohlásil, že přes řadu neshod kvůli odlišným postojům k různým tématům si „obě strany uvědomují, že neexistuje žádná jiná alternativa než vzájemný dialog.“