Švédské dráhy ruší spoje do Dánska. Nezvládají kontrolu uprchlíků

Švédské dráhy od 4. ledna ruší spoje do Dánska. Firma není schopná kontrolovat identitu cestujících, jak kvůli omezení migrace žádá švédská vláda. Dopravním společnostem za porušení zákona hrozí pokuta v přepočtu přes 145 000 korun.

Zákon, který kontroly kvůli současné uprchlické krizi vyžaduje, začne platit právě 4. ledna. Švédské státní dráhy SJ již oznámily, že od tohoto data ruší veškeré železniční spoje s Dánskem, neboť společnost nebude schopná identitu cestujících prověřovat.

„Nejsou stanoveny žádné podrobné požadavky či návrhy, jak ověřování identity provádět,“ řekla švédská ministryně dopravy Anna Johanssonovás tím, že zodpovědnost mají autobusoví, vlakoví i trajektoví dopravci. Pasažéři mladší 18 let, kteří cestují v doprovodu dospělé osoby s platným identifikačním dokladem, se podle Johanssonové kontrole vyhnou.

Společnost SJ již na svém webu oznámila, že nebude schopná nově stanoveným podmínkám vyhovět. Dráhy tvrdí, že během cesty z Kodaně do jihošvédského Malmö přes Öresundský most nebude dostatek času požadované kontroly provést. Firma dále uvedla, že v případě fungujícího řešení spoje s Dánskem opět obnoví.

Švédská policie a migranti na hranici s Dánskem
Zdroj: TT News Agency/Reuters

Společnost Öresundstaag, která je dalším švédským železničním operátorem vypravujícím vlaky do Dánska, chce spoje nadále zachovat. Chystá se ale omezit počet souprav ve špičce, aby měla dostatek času na prověřování.

Vlakové spojení mezi Kodaní a Malmö je mimořádně vytížené, denně ho využívají tisíce lidí. V současné době trvá jízda mezi Kodaní a Malmö asi 30 minut. Někteří dopravci již varovali, že by se cesta kvůli kontrolám mohla prodloužit až o hodinu.

Desetimilionové Švédsko, které letos do listopadu přijalo téměř 150 000 žadatelů o azyl, se snaží proud migrantů omezit. Švédský premiér Stefan Löfven na konci listopadu oznámil, že jeho země je nucena zpřísnit hraniční kontroly i dosud vstřícnou azylovou politiku. Od obnovení pasových kontrol na hranici u Malmö v polovině listopadu počet běženců přicházejících do Švédska klesl o 30 procent.