Nebezpečné „srdce Evropy“? Brusel se snaží napravit reputaci

V Belgii platí až do konce roku druhý nejvyšší stupeň ohrožení. Země se obává, aby ji nezasáhly atentáty podobné těm z Paříže – ulice proto pomáhá hlídat armáda. Mimořádná bezpečnostní opatření ale evropskou metropoli zcela ochromila. Brusel proto chystá kampaň za stovky tisíc eur, která má turistům vrátit důvěru.

Na bruselské vánoční trhy dorazil v loňském roce rekordní počet turistů. Letos ale mají obavy z možných útoků. „Je tu určitý strach. To nelze popřít. Máme mnohem méně turistů. Zvlášť francouzských návštěvníků, což se týká především mých výrobků,“ konstatoval prodavač ardenských uzenin Alain Fouillien.

Podezřelé teroristy hledají v Belgii speciální jednotky, policisté a vojáci. Osmý podezřelý atentátník z Paříže Salah Abdeslam, který má v Bruselu rodinu, ale stále nebyl dopaden, stejně jako jeho komplicové.

Muž hledaný francouzskou policií kvůli útokům v Paříži
Zdroj: Twitter Police National

Když v Bruselu přestalo jezdit metro a zavřely školy i obchody, své rezervace rušily dva tisíce lidí denně. Oproti loňsku mají bruselští hoteliéři o 1500 rezervací denně méně. Někteří se ale přeci jen nebojí. „Je tu kolem hodně policistů. Cítíme se bezpečně. Nepřehání to ovšem. Je to tak akorát,“ podotkla anglická turistka.

Vojáci se už stali téměř nedílnou součástí bruselských ulic. Belgičtí politici přiznávají, že se obávají dlouhodobého poškození obrazu Bruselu jakožto bezpečného města. „Budeme to cítit týdny, měsíce, možná i roky. Lidé si budou myslet, že investovat do Bruselu není dobré, protože tu není bezpečno,“ upozornila poslankyně vlámského parlamentu Yamila Idrissiová.

Události: Brusel se po útocích snaží nalákat turisty (zdroj: ČT24)

Samotný belgický premiér si postěžoval, že když vyhlásil nejvyšší stupeň ohrožení, tak nepožadoval zavřít i obchody, bazény nebo posilovny. Jenže ekonomické škody už mohou obchodníci jen sčítat.