Clintonová se v debatě opřela do Trumpa: Stává se z něj nejlepší náborář IS

Podle Hillary Clintonové se z Donalda Trumpa stává postupně „nejlepší náborář Islámského státu“. „Brzy budou využívat videa, na nichž Trump uráží islám a muslimy, aby rekrutovali další radikální džihádisty,“ pustila se Clintonová do republikána během třetí televizní debaty demokratických kandidátů, po níž bývalá ministryně zahraničí zůstává favoritkou.

Vůbec první debatou demokratů po nedávném útoku v San Bernardinu rezonovala potřeba předejít opakováním podobných krveprolití. V Kalifornii útočili muslimští manželé, kteří udržovali kontakt s islámskými radikály.

Clintonová trvá na okamžitém odchodu syrského prezidenta

Hlavní konkurent Clintonové, vermontský senátor Bernie Sanders, kritizoval exministryni za tlak na rychlý konec syrského prezidenta Bašára Asada. „Ano, mohli bychom se Asada zbavit zítra, ale to by vytvořilo další politické vakuum ze kterého by profiloval ISIS,“ tvrdí Sanders. Clintonová ale trvá na tom, že boj proti IS a snaha o odchod Asada musí jít ruku v ruce.

Třetí z kandidátů, někdejší guvernér Marylandu Martin O´Malley, se opřel do svých konkurentů kvůli jejich údajně příliš liknavému postoji ke kontrole prodeje zbraní v USA, k nimž se snadno mohou dostat i islamisté. Oba politici ale označili regulaci trhu se zbraněmi za jednu ze svých priorit.

Videa IS ukazují osamělým vlkům, jak si co nejsnadněji opatřit zbraň v Americe - na střeleckých akcích. A je to kvůli váhavému postoji ke kontrole zbraní, který jste ukazovali posledních 40 let.
Martin O'Malley
kandidát na prezidenta za demokraty

Sama Clintonová se pak opřela do Trumpa, který podle ní svými protimuslimskými prohlášeními posiluje pozici IS. „Rétorika republikánů, zejména pak Donalda Trumpa, vysílá muslimům v USA i jinde ve světě vzkaz, že dochází ke střetu civilizací,“ varovala Clintonová před favoritem republikánů v boji o Bílý dům, který nedávno prohlásil, že by do země nepouštěl další muslimy.

Donald Trump
Zdroj: Mark Kauzlarich/Reuters

Podle Clintonové tato přehnaná reakce na teroristické útoky v Paříži a kalifornském San Bernardinu jen „rozdmýchává plameny radikalizace“. „Musíme se ujistit, že se tato diskriminační poselství, která Trump směřuje do světa, nedostanou k uším, které jim budou ochotné naslouchat,“ konstatovala demokratka s tím, že se z miliardáře postupně stává „nejlepší náborář IS“.

Clintonová přijala Sandersovu omluvu

Řeč padla rovněž na porušení předvolebních pravidel Sandersovým týmem. Ten nedávno tajně pronikl do databáze jejích voličů. Sanders už  viníky propustil a televizní obrazovky teď využil k omluvě. „Omlouvám se nejen paní Clintonové, ale i mým příznivcům. Toto není kampaň, kterou vedeme,“ zdůraznil během debaty. Clintonová následně omluvu přijala.