Kvůli zajištění zbraní byl zatčen přítel střelce ze San Bernardina

Ve čtvrtek byl zatčen a obviněn Enrique Marquez z napomáhání teroristům. Jde o dlouholetého přítele střelce ze San Bernardina Sayeda Farooka, který se svou manželkou Tashfeen Malikovou počátkem prosince ve středisku sociálních služeb zastřelil čtrnáct lidí.

Čtyřiadvacetiletý Marquez je prvním zatčeným v souvislosti s útoky v San Bernardinu. Pro Farooka měl podle obžaloby Marquez koupit dvě sportovní pušky, které pak Farook použil při vražedném útoku.

Marquez byl nejen Farookovým přítelem, ale také sousedem. S Farookem je i spřízněn - Marquezova manželka a žena Farookova bratra jsou sestry, původem z Ruska. Podle úřadů ale Marquez vstoupil do falešného manželství, aby Farookova příbuzná získala legální status v USA. Za každý měsíc za to údajně dostával zaplaceno.

obrázek
Zdroj: ČT24

V minulosti chystali s Farookem útok na dálnici i školu

Podle žalobců si Marquez nezákonně opatřoval zbraně a obelhal imigrační úřady USA. S Farookem připravoval v roce 2011 teroristické akce, mimo jiné pumový útok na kalifornskou dálnici a další na vysokoškolský areál v kalifornském Riverside.

V roce 2012 Marquez spolupráci s Farookem ukončil, o střelbě v San Bernardinu nebyl předem informován, uvedla policie. Podle trestního oznámení několik hodin po incidentu zavolal na tísňovou linku s informací, že útočníci použili jeho zbraně.

Vydáno pod