Novozélanďané vybírají novou vlajku. Zřejmě zvítězila slavná kapradina

Na Novém Zélandu skončilo referendum o podobě nové vlajky. Podle předběžných výsledků zvítězil návrh Kyla Lockwooda: stříbrná kapradina na černo-modrém pozadí se čtyřmi červenými hvězdami. Oznámila to novozélandská televize. Vítězný návrh se na jaře příštího roku utká se současnou podobou státní vlajky. Připomínala koloniální éru, nový symbol to změní.

Hlasování skončilo v sedm hodin ráno středoevropského času. Podle NZTV přišlo hlasovat 48,16 procenta oprávněných voličů a podle předběžných výsledků zvítězil jeden z návrhů s oblíbenou kapradinou.

Novozélandská média ale upozorňují, že kvůli sčítání hlasů ze zámoří budou konečné výsledky oznámeny až v úterý.

Z původních 10 292 návrhů vzešli čtyři favorité. Tři návrhy obsahují list kapradiny – jeden z novozélandských tradičních symbolů – pokaždé v jinak barevném provedení. Lockwood je autorem dvou z těchto návrhů.

  • Domorodé stromové kapradině Cyathea dealbata se kvůli stříbřitému zbarvení spodní části listů anglicky říká silver fern (stříbrná kapradina). Na svých vlajkách ji mají novozélandské sportovní týmy.

Čtvrtý představuje černobílou spirálu, inspirovanou srolovaným listem kapradiny. Kvůli kritice na sociálních sítích vláda na poslední chvíli změnila pravidla pro rozhodování, a proto přibyl ještě pátý návrh, kterým je kombinace červeného, černého a modrého trojúhelníku s bílým pruhem.

Některé z tisíců původních návrhů byly poněkdu bizarní…

Na sociálních sítích se po oznámení předběžných výsledků rychle objevily pozitivní i negativní reakce. Někteří napsali, že se jim vítězný návrh „velmi líbí“.

Jiní litují, že neprošel nějaký z bizarnějších nápadů.

Další jsou zklamaní, protože preferovali grafiku se slavným australským vrcholem Red Peak.

Vítězný návrh se nelíbí některým celebritám. Třeba zpěvačka Lizzie Marvellyová uvedla, že nemá slov, která by vyjádřila její odpor k fiasku kolem výběru nové vlajky.

Novozélandský premiér: Je načase odstranit z vlajky britský Union Jack

Novou vlajku chce premiér John Key, podle něhož je ta stávající příliš podobná australské a je načase odstranit z ní britskou vlajku zvanou Union Jack. Ta se nachází v levém horním rohu a doplňují ji čtyři hvězdy znázorňující souhvězdí Jižního kříže na modrém poli. Nový Zéland ji za svou přijal v roce 1902.

„Když se podíváme na jiné státy, které měly v levém rohu u vlajky britskou vlajku, čili symbol toho, že byly součástí koloniální říše, tak Kanada po sto letech změnila vlajku, Jihoafrická republika v 90. letech minulého století, což je také sto let. Takže věřím, že i po 113 letech je to citlivá záležitost,“ konstatoval vexilolog Aleš Brožek. O změně vlajky se začíná hovořit už i v Austrálii.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nový Zéland si bere za vzor právě Kanadu. Ta opustila britské „dědictví“ na své vlajce už v 60. letech a nahradila ho javorovým listem. Stoupenci nynější vlajky ale zdůrazňují, že novozélandští vojáci po generace bojovali a umírali pod jejími barvami a že musí být na jejich počest zachována.

Jak má „správná“ vlajka vypadat?

Podle Brožka je u vlajky nejdůležitější jednoduchost, aby byla dobře rozeznatelná na dálku. Vexilolog v tomto ohledu ocenil práci Novozélanďanů, kteří na webu například zkoumali, jak by příslušný návrh vypadal, kdyby byl silný vítr nebo naopak bylo bezvětří.

V Evropě byly vždy oblíbené pruhy - nejprve vodorovné, po francouzské revoluci pak svislé. Tyto návrhy následně inspirovaly další státy. „V Asii se ale objevovali třeba sloni nebo lvi,“ konstatoval Brožek. Česká republika nakonec převzala československou vlajku. Autorem je Jaroslav Kursa.