Výjimečný stav bude ve Francii platit tři měsíce, RB OSN vyzvala k boji proti IS

Francouzský Senát podle očekávání odsouhlasil prodloužení výjimečného stavu v zemi o tři měsíce. Potvrdil tak čtvrteční rozhodnutí dolní parlamentní komory - Národního shromáždění. Rada bezpečnosti OSN v pátek vyzvala ve své rezoluci všechny státy, které jsou schopné se zapojit do boje proti Islámskému státu, aby zdvojnásobily své úsilí ve snaze zabránit dalším jeho útokům.

Výjimečný stav v celé Francii vyhlásil bezprostředně po atentátech z minulého pátku prezident Francois Hollande. Dosud byl omezen jen na 12 dní.

Podle nejnovější bilance si masakr v Paříži spáchaný stoupenci Islámského státu vyžádal 130 obětí a více než 350 zraněných.

  • uvalit domácí vězení na osoby, jejichž činnost představuje riziko pro bezpečnost a veřejný pořádek
  • provádět denní i noční domovní prohlídky v bytech a podnicích bez soudního příkazu
  • zakázat v určitých časech a místech volný pohyb osob a vozidel, zakázat shromažďování
  • vyhlásit noční zákaz vycházení
  • zabavovat určité typy zbraní
  • dočasně uzavřít divadla a koncertní síně
  • vyhlásit ochranné a bezpečnostní zóny, kde je regulován pobyt osob
  • znemožnit přístup do některých departementů osobám, které by zde mařily výkon úřední moci
  • přijmout opatření na kontrolu médií a filmových a divadelních představení (neuplatňuje se)

Od útoků proběhlo na 800 razií

Francouzská policie pokračuje v raziích, kterých od atentátů provedla téměř osm set. Bylo při nich objeveno přes 170 zbraní, zadrženo více než 100 osob a dalším více než 160 lidem bylo nařízeno domácí vězení.  Zajištěno bylo také čtvrt milionu eur. V noci na pátek bezpečnostní jednotky uskutečnily na 180 zátahů, zadržely 20 lidí a nalezly 76 zbraní.

Vazby mezi útočníky z Paříže
Zdroj: ATF/ČT24/Twitter.com

V Sens platí až do pondělí zákaz vycházení

V jedné ze čtvrtí města Sens vzdáleného asi 80 kilometrů od Paříže vyhlásily úřady zákaz vycházení. Platit bude od pátečních 22:00 do pondělních 06:00. Policie zde při další razii našla zbraně a padělané doklady. Při zátahu byli zadrženi čtyři lidé, dva z nich žijí v Sens. Podle médií jde o první zákaz vycházení od nepokojů v roce 2005.

Teroristické útoky mimo jiné zvýšily zájem Francouzů o službu v armádě. Od atentátů podalo žádost o vstup do vojska přes 7000 lidí.

Přes Řecko se do Evropy dostali dva z atentátníků u stadionu

Přes Řecko, kudy v posledních měsících proudí velké množství migrantů, se do Evropy dostali dva ze tří sebevražedných atentátníků, kteří se před týdnem odpálili u Stade de France.

Jedním ze tří útočníků byl dvacetiletý francouzský občan Bilal Hadfi, který údajně bojoval v Sýrii na straně Islámského státu. Odpálil se ve 21:53 v ulici Rue de la Cokerie poblíž provozovny rychlého občerstvení McDonald's. Druhého útočníka, který se odpálil ve 21:20 v ulici Rue Rimet, policie identifikovala na základě syrského pasu nalezeného u jeho těla jako 25letého Ahmada Muhammada z Aleppa. Není však jasné, zda je pas pravý. Objevily se informace, že patří syrskému vojákovi, který byl zabit několik měsíců před atentáty.

obrázek
Zdroj: ČT24

Držitele tohoto pasu zaregistrovaly podle francouzského prokurátora řecké úřady 3. října. Do země dorazil na lodi spolu se 198 uprchlíky z Turecka. Třetí útočník, kterého francouzské úřady identifikovaly týden po atentátech, mohl být prý na lodi s ním, neboť i jemu Řecko 3. října při registraci odebralo otisky prstů. Tento muž se odpálil ve 21:30 v ulici Rue Rimet, poblíž vstupu do sektoru H stadionu Stade de France. Makedonské tajné služby francouzským kolegům potvrdily, že i na jejich území Muhammad přicestoval se společníkem. Společně se oba muži zaregistrovali také v uprchlickém táboře v jihosrbském Preševu.

Rada bezpečnosti OSN vyzvala k zesílení boje proti IS

Rada bezpečnosti OSN v pátek vyzvala ve své rezoluci všechny státy, které jsou schopné se zapojit do boje proti Islámskému státu, aby zdvojnásobily své úsilí ve snaze zabránit dalším jeho útokům. Patnáctičlenná rada přijala jednomyslně návrh rezoluce předložený Francií.

Rada bezpečnosti OSN jednohlasně vyzvala k zesílení boje proti IS (zdroj: ČT24)

Opatření je 14. rezolucí týkající se terorismu, kterou přijala RB OSN od roku 1999. Mimo jiné se v ní uvádí, že IS „představuje globální a bezprecedentní hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost“, a vyjadřuje se v ní odhodlání RB OSN „bojovat všemi prostředky proti této nebývalé hrozbě“.