Padl při razii v Saint-Denis i strůjce útoků? Prokurátor zatím mlčí

Po několikahodinovém policejním zátahu v pařížské čtvrti Saint-Denis policie zatkla osm lidí – během razie navíc minimálně dva další zemřeli. Celý den se spekulovalo, zda je mezi dopadenými i údajný strůjce pátečních útoků Abdelhamid Abaaoud. Podle deníku Washington Post během razie zemřel, pařížská prokuratura to ale zatím nepotvrdila – identifikace těl prý potrvá několik dní. Druhým z mrtvých však byla podle médií zřejmě sestřenice hledaného Abaaouda.

On-line přenos

Střelba a výbuch v Paříži

  • 22:48

    Online k aktuálnímu dění kolem pařížských útoků končí. Děkujeme za pozornost.

  • 22:25

    Podle FBI to nevypadá, že by Spojeným státům hrozil v současné době podobný útok, jaký teroristé uskutečnili v Paříži.

  • 22:04

    Manuel Valls také řekl, že někteří z těch, kteří mají co dočinění s útoky, využili chaosu způsobeného migrační krizí a podařilo se jim "proklouznout" bez povšimnutí.

Sdělovací prostředky mluví o zemřelé ženě jako Hasně Aitboulahcenové, která prý pro francouzské tajné služby nebyla neznámou osobou. Podle policejních zdrojů „sloužila teroristům ve Francii“. Dlouhodobě ji sledovala zpravodajská služba, soudy i policie – mimo kontaktů na teroristy také kvůli drogám.

V podvečer informoval deník Washington Post, že druhým zemřelým je hledaný Belgičan Abaaoud, nicméně prokurátor tuto informaci nepotvrdil. Uvedl pouze to, že Abaaoud není mezi osmi zatčenými. Zda je mezi lidmi, kteří při dnešní policejní razii zahynuli, ale neuvedl s tím, že identifikace ještě několik dní potrvá.

V této chvíli vás nemohu seznámit s konečnou bilancí, ani identitou obětí.
Francois Molins
Pařížský prokurátor

Molins pouze upřesnil, že dveře v bytě, v němž se měl údajně skrývat Abaaoud, byly dobře opevněné. Podezřelí tak měli dost času se na útok připravit. Mezi zatčenými je prý sedm mužů a jedna žena. Během celé středeční akce v Saint-Denis bylo podle prokurátora vypáleno celkem pět tisíc ran.

Abdelhamid Abaaoud
Zdroj: Reuters

Abaaoud je 27letý Belgičan marockého původu, který měl prsty v přípravách snad všech atentátů – zdařených i nezdařených – na území Francie nebo Belgie v posledních měsících, uvedl zpravodaj ČT ve Francii Petr Zavadil. Abaaoud byl v létě v Belgii odsouzen v nepřítomnosti ke 20 letům vězení za verbování pro boje v řadách Islámského státu. Na myšlenku, že se Asaaoud nacházá v Paříži, policie přišla díky telefonním odposlechům.

Školy v Saint-Denis zavřeny

Mezi zadrženými je podle AFP i majitel bytu, ve kterém se radikálové ukrývali. Zpravodajka této agentury uvedla, že ho policie zadržela v době, kdy jí poskytoval rozhovor. Řekl jí, že ubytování poskytl dvěma lidem na žádost známé. Ta mu sdělila, že přijeli z Belgie.

Policie na místě zajišťuje zabezpečení oblasti, kde zátah proběhl. Omezeny byly linky metra vedoucí do Saint-Denis. Britská BBC uvádí, že ve čtvrti jsou zpřísněny bezpečnostní kontroly, uzavřeny jsou také některé školy. Několik lidí bylo evakuováno do bezpečí radnice.

„Ulice je z obou stran uzavřená policejními vozy, na místě se zjevně pohybuje vyšetřovací tým. V okolí už vládne poměrně klid, je tu i obrovské množství místních obyvatel, kteří jsou velmi zvědaví, co se v jejich okolí stalo,“ popisuje aktuální situaci v Saint-Denis zpravodaj ČT Martin Jonáš.

Zásah začal explozemi

Televizní stanice BFMTV a iTele odvysílaly amatérské video zachycující střelbu a citovaly svědky, podle nichž se v oblasti ozývala střelba od zhruba 4:30 SEČ. „Začalo to explozí. Pak byla druhá velká exploze. Pak dvě další. Poté se asi hodinu střílelo,“ řekl novinář Baptiste Marie. Místní obyvatel Amin Guizani hovořil o granátech. Obyvatelé čtvrti Saint-Denis byli vyzváni, aby své byty neopouštěli, a okolí bylo neprodyšně uzavřeno. Povolána byla také francouzská armáda. 

„Policisté ještě rozšiřují perimetr, který hlídají. Na místě jsou také těžce ozbrojení vojáci – od pátečních atentátů jsem zatím neviděl takové množství policejních těžkooděnců a vojáků na jednom místě," hlásil z Paříže zpravodaj ČT Petr Zavadil.

„To, že ten zásah probíhá takovou dobu a ještě nám nebyly oznámeny žádné výsledky, skutečně svědčí o tom, že je náročný. Že se teroristé opevnili a v takto zastavěné oblasti je velice složité provést podobný zákrok," uvedl ve Studiu 6 Josef Kraus z Univerzity obrany.

Podle bezpečnostního analytika a spolupracovníka Lidových novin Jana Schneidera je zajímavé, že se Abaaoud vůbec nedostal z Francie, i když se hovořilo o tom, že odjel do Sýrie. „Bylo to nakonec i logické, protože ta opatření na silnicích a terminálech byla zřejmě masivní. Obzvlášť pokud si nezměnil vizáž, tak by těžko pronikl,“ uvedl Schneider.

Informaci, že je Abaaoud v Sýrii, vypustily samotné bezpečnostní složky a podle Schneidera to byla jednoznačně součást jejich taktiky. „Nepochybně měl zapnutou televizi a rádio, sledoval internet a zprávy, jak se vyšetřování vyvíjí,“ dodává.

Kamery odhalily, že se na útocích podílelo nejméně devět lidí

Podle francouzských vyšetřovatelů se na útocích podílelo nejmíň devět lidí – odhalily to záběry kamer. Doposud bylo s teroristickým činem spojováno osm lidí, sedm teroristů zemřelo, po Salahovi Abdeslamovi kriminalisté pátrají. Identitu devátého podezřelého zatím neznají.

Policie při rozsáhlém vyšetřování také objevila další automobil, odstavený černý Renault. Jde už o třetí auto s belgickou poznávací značkou, které teroristi zřejmě využili. Zároveň vyšetřovatelé našli pronajaté hotelové pokoje a dům, který teroristé údajně využili. Úřadům se zatím podařilo identifikovat 117 ze 129 obětí útoků.

Dva letouny musely přistát kvůli anonymním hrozbám

Dva letouny Air France na linkách z USA do Paříže musely v úterý kvůli hrozbám anonyma z bezpečnostních důvodů předčasně přistát. Cestující jsou v pořádku a stroje prohledala FBI, která ale nic podezřelého v letadle nenašla.

Jeden letoun, Airbus A-380, vzlétl z Los Angeles a byl přesměrován na letiště v Salt Lake City. Druhý letoun, Boeing 777 s 298 lidmi na palubě, startoval ve Washingtonu a musel přistát už v kanadském Halifaxu.

Letoun Air France na letišti v Halifaxu
Zdroj: ČT24