Organizace OPCW: Při bojích v Sýrii byl v srpnu použit yperit

V bojích mezi Islámským státem (IS) a jinými povstalci v Sýrii se v srpnu používal yperit. Uvádí to Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). K užití podle ní došlo ve městě Mari. Zasažen měl být jeden dospělý a dítě, které později zemřelo. Jde zřejmě o první použití „chemie“ od chvíle, kdy Damašek souhlasil se zničením zásob.

Podle zprávy z konce října byli působení yperitu „s jistotou vystaveni nejméně dva lidé“ ve městě Mari severně od Aleppa. „Je nanejvýš pravděpodobné, že na následky působení yperitu zemřelo malé dítě,“ uvádí se podle Reuters ve zprávě OPCW. Se závěry se má tento měsíc seznámit generální tajemník OSN Pan Ki mun.

Kde se yperit vzal, není jasné

Damašek se chemických zbraní zbavil před 18 měsíci. Je tedy otázkou, odkud se yperit vzal, poznamenal nejmenovaný zdroj citovaný agenturou Reuters. „Buď je IS schopen ho vyrobit, nebo pochází z oficiálně nepřiznaných zásob, jež padly do rukou IS. Obojí je znepokojivé,“ dodal.

Yperit, známý rovněž jako hořčičný plyn, leptá oči, pokožku a plíce. Podle mezinárodního práva je jeho používání zakázané.