Merkelová varovala země EU před sobeckostí: Uprchlická vlna může příště zasáhnout vás

Německá kancléřka Angela Merkelová varovala ostatní země EU před sobeckým uvažováním. Migrační krize se podle ní nedá zvládnout pouze na rakousko-německé hranici. „Pokud budeme myslet jen sami na sebe, dojde k velkému ohrožení Evropy,“ upozornila kancléřka, která dál žádá spravedlivý systém přerozdělování běženců.

Podle Merkelové nese Německo hlavní zátěž uprchlické krize a potřebuje solidaritu ostatních evropských zemí, aby se s ní dokázalo vypořádat. „Ti v Evropě, kteří si dnes myslí, že se jich uprchlická krize netýká, jí mohou být v nějaké podobě zasaženi zítra,“ varovala kancléřka. Nerovnoměrná zátěž pro jednotlivé státy podle ní ohrožuje evropskou jednotu.

Merkelová opět vyzvala kvůli běžencům Evropu k solidaritě (zdroj: ČT24)

Německo dlouhodobě podporuje snahu Evropské komise o vytvoření stálého mechanismu, který by umožňoval rozdělování uprchlíků na základě hospodářské síly jednotlivých států a při zohlednění toho, kolik žadatelů o azyl už dotyčná země přijala.

Publicista Šonka ke sporům v německé koalici o uprchlíky (zdroj: ČT24)

Merkelová je příliš vstřícná, myslí si i část její vlády

Kancléřka si stojí za svou vstřícnou politikou i přesto, že její popularita klesá. Státní zastupitelství na ni dostalo stovky trestních oznámení – kritici viní Merkelovou z vlastizrady. 

Odvrací se od ní také stále víc německých politiků – včetně lídrů vládní koalice. „Kritici Merkelové byli i dříve, je to skupina asi šedesáti poslanců ve Spolkovém sněmu, kteří ovšem také vědí, že lidská práva nejsou dělitelná,“ poznamenal publicista Jaroslav Šonka.

Podle něj kancléřka nemá slabé místo. „Přečetla si německou ústavu a ví, že z principu není možné pravé uprchlíky posílat zpátky, protože to není omezené nějakými čísly,“ konstatoval publicista.

Nejde, aby uprchlíci zůstali někde na Balkáně v bahně. Zemře první dítě a bude z toho katastrofa.
Jaroslav Šonka
publicista

Kupříkladu místopředseda SPD Sigmar Gabriel znovu vyzval unii CDU/CSU, aby se vzdala plánu na zřízení tranzitních migračních zón. Sociální demokrati místo toho požadují posílení stávající přistěhovalecké infrastruktury.

Uprchlíci
Zdroj: Michaela Rehle/Reuters

Gabriel zmínil 40 tisíc nových míst ve vstupních centrech nebo zrychlení celého azylového procesu. Nutné je podle něj také co nejrychleji začít s jazykovými kurzy uprchlíků, jejich vzděláváním a integrací na pracovním trhu.

Šéf Svazu německého průmyslu: Uprchlíci mohou být velkým přínosem do budoucna

O nutnosti vzdělávání běženců hovoří i prezident Svazu německého průmyslu (BDI) Ulrich Grillo. „Ústřední bod je integrovat co nejvíc běženců na pracovní trh,“ řekl Grillo. Podle něj to bude znamenat dlouhodobé výdaje do zlepšení schopností uprchlíků. „Ani jazykové schopnosti, ani pracovní kvalifikace se neobjeví jen proto, že si to budeme přát,“ upozornil.

Pokud se uprchlíci naučí německy a seženou práci, budou podle Grilla do budoucna velkým přínosem pro Německo. Země se totiž kvůli stárnutí populace potýká s nedostatkem pracovních sil. „Už nyní je neobsazeno 600 tisíc pracovních míst, a to mluvíme jen o už existujících pozicích,“ dodal.

Podle neoficiálních odhadů přišlo do Německa za první tři čtvrtletí tohoto roku kolem 800 tisíc uprchlíků a celkem by jich za letošní rok mohlo dorazit až 1,5 milionu.