Triumf polských konzervativců: Na absolutní většinu ale možná nedosáhnou

Opoziční konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) vyhrála podle předběžných oficiálních výsledků parlamentní volby v Polsku. Stále ale není jasné, jestli bude moci sestavit první jednobarevnou většinovou vládu od pádu komunismu. Své poslance bude mít i protestní strana Kukiz'15, liberální Moderní.pl a lidovci (PSL).  Do Sejmu se naopak poprvé od roku 1989 nedostala postkomunistická levice.

Podle výsledků zveřejněných volební komisí má PiS 37,58 procenta hlasů. Přesvědčivé vítězství opoziční strany, kterou do voleb vedla kandidátka Beata Szydlová, ukončí osmiletou vládu liberálů z Občanské platformy (PO) současné premiérky Ewy Kopaczové. PO podle odhadů dostala od voličů 24,1 procenta hlasů.

Podle neoficiálních přepočtů získaných hlasů na parlamentní mandáty, který uvedl list Gazeta Wyborcza, straně PiS absolutní většina nejtěsnějším možným způsobem unikla, když získala přesně polovinu, tedy 230 parlamentních křesel. PO bude mít podle těchto údajů 137 poslanců, Kukiz'15 43, Moderní.pl 32 a PSL 17.

Kopaczová poděkovala všem, kdo přišli k volbám, a všem, kdo vládu PO uplynulých osm let podporovali a znovu jí dali svůj hlas. „Polsko je dnes mnohem atraktivnější, než bylo před osmi lety. Teď je zemí, která se ekonomicky rozvíjí a kde nezaměstnaní čítají jenom jednotky procent obyvatel. To je stav, v němž Polsko přenecháváme těm, kdo vyhráli volby,“ řekla končící premiérka. Všem voličům i kandidátům poděkoval i prezident Andrzej Duda.

Podle Víta Dostála z Asociace pro mezinárodní otázky udělala PO spoustu chyb. Po osmi letech u moci byla unavená skandály a oproti PiS nedokázala nabídnout atraktivní program.

Předseda PiS vzdal hold tragicky zahynulému bratrovi

Navzdory změně volebního lídra je v PiS jasně patrný stín Jaroslawa Kaczyńského
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

„Pane prezidente, hlásím splnění úkolu,“ řekl předseda PiS Jaroslaw Kaczyński. Jde o vzkaz jeho mrtvému bratrovi - dvojčeti a exprezidentovi Lechovi Kaczyńskému, který v dubnu 2010 zahynul při letecké tragédii u Smolenska. Kaczyński zdůraznil, že novou vládu teď čeká spousta práce, a zároveň vyzval, aby se nekopalo do těch, kdo upadli - byť upadli vlastní vinou.

„Tento úspěch v různých částech naší země je skvělou satisfakcí nejenom pro lidi, ale taky velkou nadějí - a tu my nesmíme promarnit,“ řekla Szydlová. Euroskeptičtí konzervativci podle analýz oslovili převážně starší voliče - a triumfovali hlavně na venkově. Dobrý výsledek jim přinesla tradičně levicová témata: sociální jistoty pro důchodce a rodiny s dětmi, snižování daní pro ty nejchudší a zvyšování pro ty nejmajetnější.

Nejdůležitější bude pro nás pro-rodinná politika, tedy podpora rodičů, kteří mají děti. Chceme taky pomáhat vytvořit pracovní místa, abychom zastavili odliv hlavně mladých lidí do zahraničí.
Mariusz Blaszczak
předseda parlamentního klubu PiS

PiS slibuje snížit věk pro odchod do důchodu i velké sociální investice. Podle řady ekonomů to ale bez malého hospodářského zázraku nepůjde.

Hollandová se obává nástupu destruktivního Polska

Příznivci Občanské platformy před nástupem konzervativní pravice varují. Podle režisérky Agnieszky Hollandové přichází čas konfliktního Polska, plného strachů z vnitřních i vnějších nepřátel. „Takové Polsko Kaczynského může být velmi destruktivní v celé Evropě,“ míní Hollandová.

Pravice ale obavy z konfliktů odmítá a označuje je za přehnané. Minimálně směrem k V4 a Česku chce být velmi vstřícná. „Jsme velkými příznivci posilování regionální spolupráce. Visegrádská skupina je jejím základem,“ konstatoval kandidát na vicepremiéra Piotr Glinski (PiS).

Podle kritiků se polská pravice shlédla v Maďarsku Viktora Orbána a Unie by s ní složitěji hledala kompromis v rámci aktuální migrační krize. Někteří také připomínají, že se mohou zhoršit vztahy s Ruskem a Ukrajinou. Politici polské pravice ale varují před katastrofickými scénáři. Říkají, že chtějí klást důraz na polské národní zájmy.
Josef Pazderka
zpravodaj ČT

Dva nováčci na scéně

Do parlamentu se dostaly i dvě nové strany: liberální Moderní.pl, kterou vede ekonom Ryszard Petru, a protestní uskupení rockera a neúspěšného kandidáta do jarních prezidentských voleb Pawla Kukize.

V dolní komoře po dlouhých letech nezasednou zástupci levicových stran. Sjednocená levice sice získala 7,55 procenta hlasů, protože je však koalicí, potřebuje podle zákona nejméně osm procent.

Podle možného budoucího ministra obrany Jaroslawa Gowina má PiS vůli jednat se všemi stranami, největší šanci však představitelé strany dávají spolupráci s Kukizem, který sbíral především hlasy lidí nespokojených se zavedenými stranami. Sám lídr protestní formace však o případné podpoře PiS zatím nechtěl hovořit. „Nevěřím, že tento parlament vydrží čtyři roky,“ řekl Kukiz v bezprostřední reakci na výsledky s tím, že štědré sociální sliby Kaczyńského strany jsou nesplnitelné, což voliči brzy poznají.

PiS zatím vede i v Senátu

Průběžně se objevují rovněž neoficiální výsledky sčítání hlasů z voleb do Senátu, kam Poláci nově vybírali všech sto jeho členů. Podle listu Gazeta Wyborcza má po sečtení hlasů přibližně v polovině jednomandátových obvodů mírně navrch PiS, za kterou o několik mandátů zaostává PO. Do horní komory se dosud dostal jediný nezávislý kandidát, zástupci menších stran neuspěli.

Kreml zlepšení vztahů neočekává

Mluvčí německé vlády výsledky polských voleb komentovat odmítl a prohlásil, že obě země by měly zůstat blízkými spojenci jako dosud. Reagoval tak na ohlasy, podle nichž by po vítězství PiS mohly ochladnout vztahy mezi oběma zeměmi.

Jako jedno z mála oficiálních míst se k výsledkům vyjádřil Kreml, podle jehož mluvčího Dmitrije Peskova Rusko sice vůli Poláků respektuje, stálo by však o lepší vztahy než dosud. „Chceme je i teď, ale jak se říká, lásku si nemůžete vynutit,“ řekl Peskov. Kaczyński dává dlouhodobě najevo, že Rusko podle něho nese vinu za tragický pád letadla s jeho bratrem Lechem, při němž tehdejší prezident před pěti lety zahynul u Smolensku. Expremiér Tusk zastával v této věci výrazně mírnější postoj. 

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v gratulaci pravděpodobné budoucí polské premiérce Beatě Szydlové napsal, že Polsko by mělo hrát ústřední roli v silnější a odolnější Evropské unii. V dopise jí také popřál mnoho úspěchů při sestavování vlády.