Do Slovinska míří z Chorvatska další tisíce běženců

Mathé: Noční tranzity uprchlíků jsou výsledkem dominového efektu (zdroj: ČT24)

Chorvatsko v noci přepravilo ke slovinským hranicím další čtyři tisíce běženců. Lublaň postup Záhřebu dlouhodobě kritizuje a slovinský premiér Miro Cerar již oznámil, že se kvůli tomu obrátí na Evropskou komisi.

Jak uvedl zpravodaj ČT Lukáš Mathé, situace na místě se příliš nemění a Chorvati posílají další a další autobusy s migranty. Lublaň tvrdí, že nedokáže současnou vlnu běženců zvládat, proto žádá o pomoc další evropské státy. Chce také, aby sousední Chorvatsko pouštělo uprchlíky v menších počtech, aby je Slovinsko dokázalo registrovat a zaopatřit. Některé členské země EU jsou ochotny vyslyšet prosbu Lublaně a pomoci policejními silami – včetně České republiky.

Slovinsko se po uzavření jižní maďarské hranice se Srbskem a následně i s Chorvatskem stalo další hlavní tranzitní zemí, přes kterou běženci procházejí takzvaným balkánským koridorem do západní Evropy, zejména do Německa, Rakouska a Švédska. Slovinsko ale zvládá denně registrovat pouze dva a půl tisíce migrantů. Premiér Cerar oznámil, že Lublaň požádala EU nejen o policisty, ale také o finanční podporu ve výši 60 milionů eur (přes 1,6 miliardy korun). Peníze chce využít právě k péči o uprchlíky.

Ministři vnitra Slovinska a Chorvatska se dohodli, že registrační doklady vyhotovené v Srbsku budou migrantům sloužit jako dokument pro snadnější průchod Chorvatskem. „V současné době jsou migranti registrováni v několika zemích a my ty informace nevyužíváme efektivně,“ řekl srbský ministr.

Kvůli nedostatku policistů, kteří jsou nasazeni ke zvládání uprchlické krize, Slovinsko zrušilo sobotní fotbalové derby mezi Mariborem a lublaňskou Olimpijí. Zrušení zápasu, na který běžně kvůli jeho rizikovosti dohlížejí stovky policistů, rozčílilo fanoušky obou klubů. Ti tvrdí, že se na událost připravovali řadu měsíců.

Uprchlíci u přechodu Berkasovo
Zdroj: Marko Djurica/Reuters

Chorvatsko po noční uzávěře opět otevřelo hranice se Srbskem

K uzavřené srbsko-chorvatské hranici Berkasovo-Bapska v noci přišlo asi 5 tisíc běženců, kteří míří na sever Evropy. Ráno chorvatští celníci opět začali uprchlíky do země v malých skupinách pouštět. Chorvatské ministerstvo vnitra v aktuálním přehledu uvádí, že do devíti hodin ráno do země vstoupilo 926 migrantů, za celý čtvrtek to pak bylo přes 6200 uprchlíků.

Rakousko v noci dočasně zastavilo přeshraniční příjem dalších běženců. Na slovinsko-rakouské hranici u Spielfeldu čeká asi dva a půl tisíce běženců, kteří chtějí pokračovat přes Rakousko do Německa. V rakouském tranzitním táboře byla noc podle médií poklidná. Krátce po východu slunce se ale několik stovek běženců rozhodlo pokračovat do Německa po vlastní ose a část se vydala na cestu po kolejích, což zkomplikovalo železniční provoz.