Kanada končí s leteckými útoky na Islámský stát, sdělil nový premiér Obamovi

Kanada se stáhne z přímého leteckého boje s Islámským státem (IS). Šéfovi Bílého domu to telefonicky potvrdil nově zvolený premiér Justin Trudeau. Země podle něj bude údery dál podporovat jiným způsobem – mimo jiné počítá s dalšími misemi vojenských instruktorů.

Trudeau před volbami avizoval, že hodlá změnit kanadskou zahraniční politiku. Vojáky z bojové mise proti IS chce nasadit do humanitárních operací. Šéf kanadské Liberální strany ale neuvedl, v jakém časovém horizontu plánuje Kanaďany z leteckých úderů stáhnout.

„Zavázal jsem se, že se budeme i nadále angažovat odpovědným způsobem. Kanada hraje důležitou roli v boji proti IS, ale (Barack Obama) chápe, že jsem se zavázal ukončit bojovou misi,“ sdělil Trudeau novinářům po jednání s americkým prezidentem.

Do náletů v rámci koalice se Kanada zapojila loni na podzim. Poskytla sedm stíhaček, stovky lidí a podpůrné letouny. Nasazeny měly být původně do března příštího roku.

Kanadský premiér Justin Trudeau
Zdroj: Chris Wattie/Reuters

Kanada bude mít podle nového premiéra i nadále vojenské instruktory v severním Iráku. Trudeau se navíc zavázal přijmout do konce roku 25 tisíc syrských uprchlíků.

V Sýrii a Iráku zasahuje už více než rok mezinárodní koalice vedená Spojenými státy, která cílí právě na IS. Koncem září začalo pozice „teroristů“ bombardovat v Sýrii i Rusko, které se snaží udržet u moci prezidenta Bašára Asada.

Boj s IS v Sýrii podle Američanů komplikuje zásah Moskvy

Rusko zasahuje v Sýrii nezávisle na koalici, s Washingtonem ale nově podepsalo dohodu, jak předcházet nehodám letadel při vojenských operacích. Vzniknout má pozemní komunikační spojení i přímá linka mezi piloty ve vzduchu.

Ruské angažmá ve čtyři roky trvajícím konfliktu je podle Američanů kontraproduktivní. Západ tvrdí, že Moskva cílí i na umírněnou opozici, což ale Kreml odmítá.