USA a Rusko mají dohodu, jak si navzájem nepřekážet v Sýrii

Dlouho očekávaná dohoda dvou velmocí je na světě. Spojené státy a Rusko podepsaly podle Pentagonu dohodu, jak předcházet nehodám letadel při operacích v Sýrii. Vzniknout má pozemní komunikační spojení i přímá linka mezi piloty ve vzduchu. O memorandu jednaly obě země od konce září, kdy Moskva své vojenské angažmá v zemi zahájila. Na kritickém postoji Washingtonu k ruským akcím však prý dohoda nic nemění.

Už 21 dní se ruská letadla na syrském nebi potkávají se stroji pod vlajkou koalice vedené Spojenými státy. Od samého začátku se řešilo, jak předejít kolizím. Mluvčí Pentagonu Peter Cook dohodu potvrdil, ale dodal, že text memoranda nebude na přání ruské strany zveřejněn. „Memorandum obsahuje specifické bezpečnostní protokoly pro posádky. Tyto protokoly zahrnují třeba používání zvláštních frekvencí ke komunikaci a taky zřízení komunikačního spojení na zemi,“ zmínil Cook.

Nesouhlas Washingtonu s operacemi Moskvy v Sýrii ale podle Pentagonu platí dál. Ruské angažmá ve čtyři roky trvajícím konfliktu je totiž podle Američanů kontraproduktivní. K operaci proti syrským rebelům odstartovaly ruské stíhačky poprvé 30. září. Podle organizace syrských ochránců lidských práv, která situaci v zemi sleduje z Londýna, zabily už 370 lidí – z toho třetinu civilistů.

Moskva zveřejnila záběry z náletů v Sýrii
Zdroj: ČT24

Ruských náletů využívá ke svým operacím syrská armáda, která se snaží dobývat zpět území kontrolovaná povstalci. Kvůli vojenské ofenzivě v provincii Aleppo údajně v posledních dnech uprchly ze svých domovů desítky tisíc Syřanů. Podle zástupce syrské zdravotnické organizace USMRO Zajdána Zuabího je v pohybu až 70 tisíc lidí, kterým se nedostává lékařské péče a jídla a nemají ani kde spát.

K dění v Sýrii se během úterý vyjádřil také ruský prezident Vladimir Putin. Varoval před tím, že teroristické skupiny plánují rozšířit svou působnost. „Mezitím, co si vytvořili základnu v Sýrii a v dalších blízkovýchodních zemích, teroristé pracují na plánech, jak více expandovat a destabilizovat celé regiony,“ prohlásil Putin bez bližších podrobností.