V USA chtějí registrovat drony, jsou prý nebezpečné

Drony v USA budou nově pod centrálním dohledem (zdroj: ČT24)

Americká vláda považuje za nezbytné zřídit registr dronů a jejich majitelů. Reaguje tak na rostoucí počet incidentů, při kterých se bezpilotní letouny pohybují v blízkosti běžných letadel či na významných sportovních událostech. Podle odpůrců rejstřík špatné manipulaci s drony nezabrání.

K plánu přispělo několik incidentů, při nichž drony bránily bezpečnostním složkám ve vykonávání práce. Americké úřady dostávají každý měsíc asi sto reportů o výskytu dronů poblíž letišť, loni to bylo jen několik zpráv měsíčně. Zatím k žádné nehodě nedošlo, odborníci ale upozorňují, že i dron o váze několika kilogramů může způsobit vážné škody při nárazu do čelního skla letadla, nebo když ho nasaje motor.

„Tyto zprávy signalizují znepokojivý trend,“ uvedl šéf Federálního úřadu pro letectví (FAA) Michel Huerta. Registrace by měla zajistit zvýšení zodpovědnosti provozovatelů malých bezpilotních letounů. „Budou vědět, že pokud nebudou létat bezpečně, ponesou za to důsledky,“ vysvětluje Huerta.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kritici: Registr bezpečnosti nepřispěje

Americká Národní asociace novinářských fotografů (NPPA), která v minulosti bojovala proti některým zákonům omezujícím provoz dronů, s databází v zásadě souhlasí, zpochybňuje však, že by mohla přispět k bezpečnosti. Zákony podle právníka NPPA Mickeyho Osterreichera nezabrání špatné manipulaci s letouny. „Legislativou se nemůžete bránit hlouposti,“ uvedl.

Úřad pro letectví se dohodl s ministerstvem dopravy na vytvoření pracovní skupiny, která bude mít za úkol registrační systém připravit. Skupina by měla mimo jiné určit, které bezpilotní letouny by měly registraci podléhat a které by od ní naopak měly být osvobozeny. Registr by měl vzniknout už příští měsíc, očekává se totiž, že drony budou ve Spojených státech o letošních Vánocích populárním darem.