Oscar Pistorius po roce opustil věznici, zbytek trestu si odsedí doma

Handicapovaný atlet Oscar Pistorius byl rok po svém odsouzení propuštěn z jihoafrické věznice Kgosi Mampuru do domácího vězení. Zbytek pětiletého trestu za zastřelení partnerky Reevy Steenkampové si odpyká ve vile svého strýce Arnolda.

Rodina je šťastná, že je Oscar konečně doma. Chceme ale jasně říci, že jeho trest trvá. Nebyl zkrácen a Oscar v něm pokračuje, i když v jiných podmínkách.
Anneliese Burgessová
Mluvčí Pistoriusovy rodiny

První handicapovaný sportovec v dějinách, který na olympijských hrách závodil proti zdravým běžcům, zastřelil předloni o valentýnské noci přes dveře toalety svou přítelkyni Reevu Steenkampovou. Údajně si ji spletl se zlodějem a střílel ze strachu. Obžaloba jej naopak vinila z toho, že partnerku zastřelil úmyslně. Loni 21. října byl uznán vinným ze zabití z nedbalosti.

Z pretorijské věznice byl 28letý Pistorius propuštěn v pondělí pozdě večer. V domácím vězení bude muset nadále absolvovat psychoterapii, až do konce trestu pro něj platí zákaz alkoholu či držení střelných zbraní. Zbytek trestu si odsedí v luxusní 27pokojové vile svého strýce Arnolda v Pretorii.

Mluvčí Pistoriusovy rodiny Anneliese Burgessová v krátkém prohlášení pro média před vilou uvedla, že je rodina šťastná, že je atlet opět zpátky doma a že bude striktně dodržovat podmínky domácího vězení. Jeho propuštění bylo poněkud nečekané, původně měl opustit věznici až v úterý.

Oscar Pistorius
Zdroj: Themba Hadebe/ČTK/AP

Šestinásobný paralympijský vítěz mohl být podmínečně propuštěn už po uplynutí šestiny trestu 21. srpna, protože není považován za nebezpečí pro společnost. Již schválené doporučení k jeho propuštění tehdy na poslední chvíli zablokoval ministr spravedlnosti. Po novém posouzení zvláštní komisí už žádost prošla. Atlet se ale do vězení může brzy vrátit. Nejvyšší soud začne 3. listopadu jeho případ znovu projednávat a státní zástupce usiluje o to, aby byl uznán vinným z vraždy.