Ruské nálety na umírněnou syrskou opozici musí přestat, shodli se šéfové diplomacií EU

Ruské nálety mají stabilizovat Asadův režim (zdroj: ČT24)

Ministři zahraničí zemí EU odsoudili ruské nálety na pozice umírněných povstalců v Sýrii. Podle šéfů diplomacií států osmadvacítky se tak může konflikt prodloužit. Stejný názor vyjádřil i šéf NATO. Šéf Kremlu Vladimir Putin přiznal, že Moskva se snaží upevnit režim prezidenta Bašára Asada. Jinak hrozí, že zemi ovládnou teroristické skupiny, řekl Putin televizi Rossija 1. Že by Moskva útočila na umírněné rebely, ale odmítl.

„Nedávné ruské vojenské útoky, které jdou nad rámec Islámského státu a teroristických skupin určených OSN, jakož i umírněnou opozici, jsou hluboce znepokojující a musí okamžitě přestat,“ uvedli v návrhu prohlášení velvyslanci EU.

„Tato vojenská eskalace představuje risk prodloužení konfliktu. Podkopává politický proces, zhoršuje humanitární situaci a podporuje radikalizaci,“ píše se dál v návrhu podle agentury Reuters.

Kdy má přijít Asadův konec? Unijní ministři zahraničí se zatím neshodnou

Unie je sice jednotná v tom, že syrský prezident musí odejít, neshoduje se ale zatím na tom, kdy se tak má stát. Podle španělského ministra zahraničí Západ musí s Asadem jednat o příměří a politickém přechodu. Francie, která vyšetřuje Asadovy možné válečné zločiny, trvá na tom, aby prezident odešel okamžitě.

Británie je naopak o načasování prezidentova konce ochotná jednat. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek tvrdí, že bez Asada nelze najít cestu z krize, dlouhodobě ale zemi už vést nemůže.

Syrská armáda osvobozuje s pomocí Rusů města na západě země

Rusko oznámilo, že za posledních 24 hodin zasáhlo v Sýrii dalších 53 pozic Islámského státu (IS). Podle Putina není pravda, že by ruské nálety byly namířeny na umírněnou opozici, a nikoli na IS, jak tvrdí někteří aktivisté, ale i západní státy.

Šéf Kremlu zároveň uvedl, že se Asadovým silám v boji proti povstalcům daří. Syrská armáda a spojenci díky ruským náletům postupují v osvobozování měst u Latákíje.

Asadovy síly vítězí také na řadě míst v provinciích Idlíb a Hamá, což potvrdili v neděli kromě Damašku i opoziční aktivisté. Klíčové boje se nyní odehrávají v blízkosti dálnice spojující metropoli s dalšími velkými městy včetně Aleppa. Asadovy síly se snaží odříznout rebely v Idlíbu.

Ruský prezident mluví o politickém kompromisu

Putin v nejnovějším rozhovoru řekl, že Asadova vláda je v obležení teroristů, kteří se už dostali na okraj Damašku. Rusko se proto snaží stabilizovat režim a vytvořit podmínky potřebné k nalezení politického kompromisu, konstatoval Putin.

Šéf Kremlu také vyzval ostatní národy, aby se sjednotily v boji proti zlu v podobě terorismu. Na posílení spolupráce se už Rusko dohodlo se Saúdskou Arábií – plány obou zemí ohledně budoucnosti Sýrie se přitom zásadně liší.

Vladimir Putin na jednání se Saúdy
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Alexei Nikolsky

Saúdové: Zásah Ruska může vyvolat sektářskou válku

Saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr uvedl, že jeho země chce s Ruskem najít společnou řeč, aby se jim podařilo zachovat jednotnou Sýrii. Rijád chce, aby v zemi nějakou dobu vládl přechodný kabinet, což by podle ministra znamenalo, že prezident Asad bude muset svou funkci opustit.

  • Podle Rijádu bude mít ruská intervence „nebezpečné následky“. Saúdové konkrétně zmiňují sektářskou válku mezi různými extremistickými skupinami. Rijád hodlá dál podporovat umírněnou syrskou opozici.

Koalice v čele se Spojenými státy už dřív odmítla při náletech s Moskvou spolupracovat. Podle ní je ruská podpora Asadova režimu zásadní chybou. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov připustil, že shoda na konečném řešení syrské krize mezi Moskvou a Washingtonem stále není, vidí ale „pokrok“ v jednání o této otázce. Rusko je podle něj připraveno začít komunikovat s některými opozičními silami.

Kromě spolupráce se syrskou armádou a náletů, které ji můžou posílit na zemi v boji proti teroristům, jsme připraveni i ke spolupráci s vlasteneckou opozicí, která nepřijímá teroristické metody a ideologii.
Sergej Lavrov

Stoltenberg: Ruská podpora Asadova režimu není konstruktivní

Podle generálního tajemníka Aliance ruské nálety situaci nezachrání – právě naopak. „Rusko by mělo hrát konstruktivní úlohu v boji proti IS. Podpora Asadova režimu není konstruktivní, pouze tak prodlužuje válku v Sýrii,“ podotkl Stoltenberg. NATO se prý do konfliktu nezapojí. „Neexistují žádné plány pro NATO, aby šla (Aliance) do Sýrie,“ uvedl.

Situace v Sýrii
Zdroj: Institute for the Study of War/BBC