USA budou pomáhat jen vybraným rebelům, kteří už v Sýrii bojují

Spojené státy omezují svůj výcvikový program syrských rebelů. Zaměří se spíše na velitele skupin, které už v Sýrii bojují.  Americký ministr obrany Ashton Carter tak nařídil posílat zbraně jen vybraným skupinám prověřených syrských povstalců a právě jejich velitelům. Kromě toho Pentagon oznámil, že USA poskytnou také letecké krytí jejich pozemních operací.

Pentagon oficiálně potvrdil původní zprávu, podle níž USA změní program zaměřený na výcvik a vyzbrojování umírněných sil bojujících proti extremistickému Islámskému státu (IS).

USA na program vyčlenily půl miliardy dolarů (12 miliard Kč), avšak několik desítek lidí, které jím zatím prošly, nebyly schopny účinně se začlenit do bojů v Sýrii. Tito bojovníci se měli stát oporou pozemních operací, pro něž měla vytvořit podmínky letecká koalice, která operuje pod velením USA v Sýrii od loňska.

„Ministr Ash Carter nyní směřuje ministerstvo obrany k tomu, aby poskytovalo vybavení a zbraně vybraným skupinám prověřených velitelů a jejich jednotkám tak, aby se mohly postupně zaměřit na území, která kontroluje IS,“ sdělil mluvčí Pentagonu Peter Cook.

Ti povstalci, kteří se zúčastní boje proti IS na zemi, budou mít zajištěnu leteckou podporu. Jako pomoc budou tyto vybrané skupiny dostávat zbraně, komunikační techniku a munici.

Carter: IS mohou porazit jen místní pozemní jednotky

Carter řekl, že by tento nový přístup měl po čase „zvýšit bojeschopnost sil bojujících proti IS v Sýrii“. „Jsem přesvědčen, že IS mohou porazit jen místní silné a dostatečně motivované pozemní jednotky,“ řekl. Už předtím sdělil, že se USA chtějí zaměřit na spolupráci například s kurdskými povstalci, kteří se v dosavadních bojích osvědčili.

Deník The New York Times s odvoláním na nejmenovaného činitele amerického ministerstva obrany napsal, že končí nábor takzvaných umírněných syrských povstalců, pro které byl připraven bojový výcvik a další školení v táborech v Jordánsku, Kataru, Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech.

Za krachem programu možná stojí přílišný optimismus Obamovy administrativy ohledně počtu lidí, které vycvičí. Do konce roku to měly být zhruba tři tisíce bojovníků. Je jasné, že se Američanům v Sýrii nepodařilo získat takový počet lidí, protože prověrka jejich ideologie byla velmi důkladná.
Dušan Rovenský
redaktor ATM

USA počítaly s tisícovkami uchazečů

Americký generál Lloyd Austin, který dohlíží nad jednotkami USA na Blízkém východě, v polovině září v Kongresu USA prohlásil, že program zatím nenaplnil očekávané cíle a že bojů se nyní účastní jen hrstka vycvičených Syřanů. Náměstkyně amerického ministra obrany Christine Wormuthová v senátním výboru pro armádu upřesnila, že v programu je asi 100 až 120 povstalců.

obrázek
Zdroj: ČT24

USA zahájily výcvikový program v květnu. Počítaly s tím, že jím ročně projde 5400 pečlivě vybraných lidí, kteří pak budou využitelní pro pozemní boj v Sýrii. Mnozí uchazeči ale byli odmítnuti jako nevhodní. Z dřívějších zpráv vyplývá, že pro výcvik není dost adeptů a že mnozí odmítají podmínku, že budou bojovat výhradně proti radikálům, a nikoli proti režimu prezidenta Bašára Asada. V programu bylo v polovině září jen asi 110 povstalců.

Zpravodaj ČT: Američané mají školit menší skupiny povstalců v Turecku (zdroj: ČT24)

Absolventi výcviku zběhli často k radikálům

Umírněná opozice zahájila revoluci a jako první začala v roce 2011 proti armádě bojovat. Skupiny zradikalizovaných muslimů se k ní připojily později, ale sledují jiné cíle – chtějí získat území, které budou spravovat podle islámských zákonů.

V první vycvičené skupině bylo údajně okolo šedesáti příslušníků umírněné opozice. Některé z nich během léta unesla radikální fronta An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě, postupně jich část propustila a varovala ostatní povstalce, aby se do amerického programu nezapojovali. Divize 30, jak si Syřané vycvičení Američany říkají, následně příslušníky An-Nusry označila za bratry.

Mluvčí Centrálního velení amerických ozbrojených sil na Blízkém východě Patrick Ryder navíc koncem září upozornil, že Divize 30 předala An-Nusře šest pick-upů, munici a další vojenské vybavení.

Rovenský: Povstalci zřejmě neprošli bezpečnostním sítem USA (zdroj: ČT24)

Do syrského konfliktu nově zasáhla Moskva

Konflikt v Sýrii trvá od roku 2011. Asad bojuje jak s umírněnou opozicí, tak i s radikály, proti nimž už řadu měsíců zasahuje mezinárodní koalice v čele s USA. Nedávno začalo v zemi intervenovat i Rusko.