Útěk jako z filmu: Krejčíř měl zbraň v běžicím pásu a připravenou helikoptéru

Krejčířův překažený plán na útěk byl podle jihoafrické policie dokonale připravený. V sobotu policie našla v běžícím pásu mimo jiné ukrytou devítimilimetrovou zbraň a další pomůcky k útěku. „Už na něj prý čekala luxusní vozidla, která ho měla odvézt k čekající helikoptéře, jež s ním měla odletět ze země,“ uvedl mluvčí jihoafrické policie Solomon Makgale.

„Krejčíř by se z vězení v případě nutnosti i prostřílel, přičemž by mu pomáhali podplacení hlídači a někteří spoluvězni,“ uvedl na Twitteru Makgale. Při sobotní prohlídce Krejčířovy cely se našla mimo jiné devítimilimetrová pistole. Jak uvedl mluvčí tamní policie, zbraň patřila člověku, který zemřel už v roce 1999. Dále se našly mobilní telefony, šest SIM karet, flash disk, nůž a pepřový sprej.

Makgale dále uvedl, že loni byli z České republiky vysláni muži, kteří se měli pokusit zabít Krejčířovy vyšetřovatele a dostat jej z vězení. Sám Krejčíř se prý kvůli tomu pokusil dojednat si návštěvu u zubaře v určitý čas a „pokusil se uplatit eskortu, nebyl ale úspěšný,“ řekl policejní mluvčí.

Zároveň také na serveru News24 popřel, že tip ohledně plánu na útěk Čecha Radovana Krejčíře z vězení u Pretorie přišel od jihoafrického detektiva Paula O'Sullivana. Ten na serveru Eyewitness News tvrdil, že echo dal policii on poté, co se dozvěděl, že ho chce Krejčíř po útěku z vězení nechat zabít.

53 milionů za pomoc s útěkem

O Krejčířově plánu na útěk se prý O'Sullivan dozvěděl poté, co zjistil, že Krejčířova matka, která žije v České republice, nabídla částku 20 milionů randů (asi 35 milionů korun) tomu, kdo pomůže jejímu synovi dostat se z vězení v Jihoafrické republice. „Když jsme se o to více zajímali, zjistili jsme, že suma byla zvýšena na 30 milionů randů (asi 53 milionů korun),“ dodal.

Matka Radovana Krejčíře
Zdroj: ČT24

Podle O'Sullivana byly mobily, tablety a paměťová zařízení objeveny v Krejčířově cele už v minulosti. „Nic ale nebylo podniknuto,“ dodal. Od doby, co je ve vězení, se ho Krejčíř prý dvakrát pokusil nechat zabít. Pokud se Krejčíř dostane z vězení, O'Sullivan ho prý zabije. „Sdělil jsem to písemně jeho právníkům. Když uteče z vězení, zabiju ho,“ uvedl.

„Věděli jsme, že může komunikovat, ale pořád jsme tápali jak,“ uvedl Makgale. Pokaždé, když ostraha prohledala Krejčířovu celu, našla tam mobilní telefony. „Řadu jsme jich zabavili už v minulosti, ale až teď jsme zjistili, kde je schovával,“ sdělil Makgale. Dodal, že policie podrobně prohledá Krejčířovu celu ve věznici Zonderwater. Podle něj jde patrně už o čtvrtý Krejčířův pokus o únik z vězení. Od soboty je podle něj Krejčíř v jiné cele.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle serveru Eyewitness News, který se kauzami českého občana dlouhodobě zabývá, se Krejčíř chystal z vězení uprchnout ještě před nejbližším jednáním u soudu. Jihoafrická vězeňská správa se zatím k incidentu nevyjádřila. Podle jihoafrických médií nicméně posílila bezpečnostní opatření ve věznicích. Výši trestu v kauze únosu a pokusu o vraždu by si Krejčíř měl podle dosavadních informací vyslechnout 12. října.