Rusové a Estonci si na hranici vyměnili agenty odsouzené za zradu a špionáž

Rusko vyměnilo Estonce Estona Kohvera za Alexeje Dressena, bývalého důstojníka estonských tajných služeb, který pracoval pro ruskou bezpečnostní službu. Dressen byl v Estonsku odsouzen na 16 let za zradu – Kohver si v Rusku za špionáž odpykával 15 let vězení. Proti jeho odsouzení protestovala estonská i evropská diplomacie.

Výměna se uskutečnila uprostřed mostu přes řeku Piusu, která tvoří hranici mezi oběma zeměmi. „Předáni byli během několika minut. Oba nasedli do aut a odjeli do své země. Ani jedna strana o události nesděluje bližší podrobnosti,“ konstatoval zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Jsem šťastný, že jsem zpátky ve vlasti. Chci poděkovat všem, kdo na mě nezapomněli, všem, kdo mě podporovali.
Eston Kohver
důstojník estonské tajné služby

Podle Kohverova obhájce byla výměna zorganizována „na politické úrovni“.„Jak jsme výměny docílili? Popravdě, vyjednávali jsme s příslušnými institucemi na druhé straně velmi, velmi dlouho,“ dodal estonský ministr zahraničí Hanno Pevkur. Datum výměny bylo údajně zvoleno s cílem vylepšit obraz Ruska v zahraničí před pondělním projevem ruského prezidenta Vladimira Putina na zasedání Valného shromáždění OSN.

Kohverovo zadržení a odsouzení zkomplikovalo rusko-estonské vztahy. Ty se vyhrotily loni po tvrdé estonské kritice ruské politiky vůči Ukrajině. Kohver byl zadržen jen dva dny poté, co americký prezident Barack Obama na návštěvě Talinu ujistil pobaltské republiky, že je NATO v případě ruské agrese ochrání.

Nacházel se Kohver na ruském území, nebo tam byl unesen?

Podle ruské obžaloby byl Estonec loni v září dopaden na ruském území při výzvědné činnosti. Talin to ale odmítl a tvrdil, že elitního agenta tajné služby KaPo, který pracoval na potírání pašeráctví, unesli ruští agenti. V pohraničí se Kohver měl setkat s ruským informátorem, hranici prý ale nepřekročil.

  • Soud v ruském Pskově odsoudil v srpnu Kohvera k 15 letům vězení a peněžní pokutě za špionáž, nezákonné ozbrojování, pašování zbraní a opakované ilegální překročení hranic.

Etnický Rus, který se narodil v lotyššské Rize, Dressen dostal už dříve 16 let za to, že předal za dvacet let do Moskvy tajné dokumenty o práci amerických a britských služeb v Pobaltí. „Díky němu bylo odhaleno i několik dalších agentů,“ poznamenal Karas.