S dalšími útoky dronů v Sýrii nebudeme váhat, vzkazuje Londýn

V případě ohrožení Británie terorismem je tamní vláda rozhodnuta dál útočit bezpilotními letouny v Sýrii. Řekl to britský ministr obrany Michael Fallon. V pondělí vláda oznámila, že během srpna v Sýrii poprvé provedla nálet drony a zabila dva stoupence Islámského státu, kteří byli údajně britského původu a plánovali na ostrovech útok.

Zabití jednadvacetiletého Reyaada Khana, narozeného v Cardiffu, a šestadvacetiletého Ruhula Amina z Aberdeenu bylo „naprosto legálním a obranným činem“, zdůraznil ministr obrany. Oba britští muslimové byli podle něj teroristé a připravovali útoky proti britským cílům. Dvojici zabila koncem srpna střela z britského dronu v baště islamistů Rakká.

Také premiér David Cameron, který útok poslancům oznámil, uvedl, že přinejmenším Khan chystal „barbarské“ útoky na britském území, z nichž některé se měly odehrát na významných veřejných akcích.

Nesmíme si nic nalhávat. Jejich záměrem byly vraždy britských občanů.
David Cameron
britský premiér
Džihádisté zabití britským dronem možná plánovali útok na královnu (zdroj: ČT24)

Britský deník The Daily Telegraph s odvoláním na nejmenované vládní zdroje uvedl, že jeden ze zabitých Britů připravoval atentát proti účastníkům srpnových oslav v Londýně u příležitosti výročí konce druhé světové války. Oslav se účastnil Cameron i královna Alžběta II.

Britský ministr obrany Michael Fallon
Zdroj: ČTK/AP

Šlo o vůbec první britský útok vedený na území Sýrie, kde se Londýn přímo vojensky neangažuje, navíc byl veden proti britským občanům. Britský parlament před dvěma lety odmítl účast vojenského letectva v koalici vedené Spojenými státy, která podniká v Sýrii nálety na pozice islamistů. Mezi britskými poslanci nyní vypukla diskuse o tom, zda jsou podobné údery bezpilotními letouny zákonné. Cameron s odvoláním na hlavní prokuraturu ujišťuje, že ano.

Chtěl bych ujištění, že vláda neopouští standard mezinárodního práva a neuchyluje se k americké praxi, která je mnohem volnější a podle mého nepřijatelná.
Lord Ashdown (liberální demokrat)
člen Sněmovny Lordů

Fallon odmítl spekulace, že už existuje seznam britských extremistů určených k likvidaci. „Ten seznam tu funguje opačně. V Sýrii je skupina teroristů spolupracující s IS, která se snaží provádět ozbrojené útoky tady v Británii. Pokud není jiný způsob, jak tomu zabránit, tak ano, musíme úder ze vzduchu použít,“ konstatoval ministr.

Každý stát má podle mezinárodních úmluv OSN právo na sebeobranu. Ale podle BBC se nabízí otázka, kdy jde o sebeobranu a kdy už ne. Spojené státy podobně zdůvodňovaly své údery bezpilotními letouny například proti islamistům v Pákistánu. Vnímají totiž mezinárodní boj proti terorismu jako obranu amerických občanů před bezprostřední hrozbou.

„Existují další teroristé, kteří se podílejí na dalších (teroristických) spiknutích, která by mohla dostat konkrétní podobu v nejbližších týdnech a měsících. Nebudeme váhat a přistoupíme opět ke stejné akci (bezpilotním strojem),“ zdůraznil Fallon v rozhlasové stanici BBC.

Francouzské letouny provedly první průzkumné lety

K útokům proti islamistům v Sýrii pomocí bezpilotních letounů se chystá také Francie. Dva francouzské letouny už nad syrským územím provedly první průzkumné lety, které mají umožnit plánování úderů proti oddílům IS. Francie dosud vysílala své bojové letouny do boje s IS jen do Iráku v obavě, že letecké operace v Sýrii by pomohly vylepšit pozici režimu prezidenta Bašára Asada. Ministr zahraničí Laurent Fabius výhrady vůči Asadovi potvrdil, když řekl, že politické řešení, jež nezahrnuje Asada, je jedinou nadějí na ukončení války.