Napětí v Dušanbe - útočníci zabíjeli policisty, ambasáda USA uzavřena

Při ozbrojených útocích v tádžické metropoli Dušanbe zemřelo celkem osm policistů. Ve městě podle tamních médií v posledních dnech panuje mimořádné napětí. Například americká ambasáda uzavřela provoz a doporučila svým zaměstnancům nevycházet. Přepadení namířená proti policistům mohou být podle diplomatů „předzvěstí dalších násilných aktů“. Za viníky jsou nejčastěji označováni opoziční islamisté.

Tádžické ministerstvo vnitra později ohlásilo, že podniká operaci s cílem zlikvidovat "bandu" vedenou dosavadním náměstkem ministra obrany; při útocích na strážnice bylo kromě osmi policistů zabito také devět vojáků z řad útočníků.

Za útoky na policisty stojí podle tádžické agentury Avesta jeden z bývalých velitelů tádžické islamistické opozice, která bojovala proti režimu prezidenta Imomaliho Rachmona během občanské války v letech 1992–1995. Po krvavém konfliktu bylo v roce 1997 dojednáno příměří, v jehož rámci řada opozičních vůdců získala vysoké posty ve státních strukturách včetně ministerstev obrany a vnitra.

Velvyslanectví USA v naléhavé informaci doporučilo americkým občanům v Tádžikistánu, aby zachovávali krajní obezřetnost. "I když pozadí incidentů není jasné, nelze vyloučit, že jsou předzvěstí nových násilných aktů. Velvyslanectví zůstává uzavřeno, jeho spolupracovníkům je doporučeno nevycházet," uvedla ambasáda. Město je podle agentury Avesta prakticky obklíčeno policií a na výpadovkách hlídkují nebývale silné policejní oddíly.

Imomali Rachmon
Zdroj: ČTK/AP

Rachmonova kancelář oznámila, že prezident za „spáchané zločiny“ zbavil funkce náměstka ministra obrany Abdulhalíma Nazár-zadeho. I on se totiž jako bývalý velitel opozičních oddílů dostal na vysokou funkci po podpisu mírových dohod. Ze zpráv tádžických médií nicméně není jasné, zda jeho uvolnění souvisí s dnešními incidenty v Dušanbe.

Rachmon se drží u moci už přes dvacet let, silnou finanční a vojenskou podporu mu poskytuje Rusko. Režim čelí značnému tlaku islamistů ze sousedního Afghánistánu a přes tádžické území vedou trasy pašeráků zbraní a drog.