Odmítla dát svolení k stejnopohlavnímu sňatku, následovala vazba

Povolit sňatek homosexuálního páru jí prý zakazoval „boží zákon“. Tak vysvětluje americká úřednice z Kentucky své úterní rozhodnutí nevyhovět zájemcům o manželství. Nyní je ve vazbě poté, co na ni pár podal trestní oznámení kvůli maření soudního rozhodnutí. Kim Davisová totiž soustavně bojuje proti červnovému povolení homosexuálních sňatků po celé zemi.

Davisová se sama obrátila na justici poté, co v červnu Nejvyšší soupřitom d Spojených států povolil sňatky homosexuálních párů na území USA. Už před třemi měsíci justice neuznala její argumenty o tom, že Bůh stanovil jako jediné možné manželství svazek muže a ženy. Davisové posléze nařídil oddací listy gayům a lesbám vydávat.

Případ přitáhl pozornost většiny amerických médií ve chvíli, kdy volená výkonná okresní úřednice Kim Davisová v úterý odmítla požadavek dvou místních homosexuálů, aby jim na úřadě okresu Rowan vystavila oddací list. Pár na ni podal trestní oznámení a soud dnes nařídil její zadržení.

Spor o dodržování zákonů hýbe Amerikou (zdroj: ČT24)

"Svou vírou a přesvědčením se jednoduše účinně hájit nemůže," uvedl soudce David Bunning, podle něhož by mohlo být nebezpečným precedentem, kdyby se nadřadilo přesvědčení jednotlivce nad soudní autoritu.

Setkání podporovatelů stejnopohlavních sňatků
Zdroj: ČTK/AP

Homosexuální pár, který se na soud obrátil, požadoval pro Davisovou pouze pokutu, ta by však podle soudce úřednici nepřiměla změnit názor. Odchod Davisové z úřadu slavilo před budovou několik stovek lidí, kteří proti jejímu přístupu demonstrovali již od úterka a zapojili se do několika slovních potyček s odpůrci sňatků homosexuálů.

Nejvyšší soud v červnu v přelomovém verdiktu rozhodl, že ústava zaručuje právo na sňatek všem lidem bez rozdílu pohlaví, čímž stvrdil historicky největší úspěch bojovníků za rovnost práv sexuálních menšin v USA. V té chvíli muselo umožnit homosexuální manželství i 14 konzervativních států unie včetně Kentucky.

Policejní fotografie Kim Davisové
Zdroj: Reuters