Past na uprchlíky? Na maďarském nádraží vypukly potyčky, média musela pryč

Napjatá situace v Maďarsku se vyhrocuje. Stovky uprchlíků vyjely z Budapešti, vlaky je ale místo na Západ odvezly k záchytnému táboru v Bicske. Na místě vypukly potyčky – běženci mluví o pasti a odmítají jít do přijímacího centra. Policie vyhlásila na nádraží operační zónu a vykázala novináře.  V Bruselu o situaci jedná maďarský premiér Viktor Orbán.

Nádraží Keleti v Budapešti se po dvou dnech otevřelo stovkám uprchlíků čekajícím na cestu do západní Evropy.  Po stažení policistů se běženci natlačili na nástupiště a obsadili jeden z vlaků, který před polednem vyrazil k rakouské hranici. „Situace je naprosto chaotická. Migranti vnikli do nádražní budovy, nahrnuli se na jeden z peronů a obsadili jeden z vlaků,“ informoval z místa zpravodaj ČT David Miřejovský. Na soupravě byla vyobrazena německá vlajka, pročež migranti usoudili, že právě do Německa je vlak doveze.

„Jsou tam neuvěřitelným způsobem namačkaní,“ líčil Miřejovský a odhadoval, že v šesti vagonech se tísní zhruba tisíc lidí. Vlak se měl původně vydat směrem k maďarsko-rakouským hranicím do města Šoproň, nakonec ale skončil v Bicske, kde je centrum pro příjem uprchlíků.

Policisté zde nechali všechny vystoupit. Zatímco běžencům nařídili odchod do tamního přijímacího střediska, ostatní cestující mohli přestoupit do jiné soupravy pokračující do Šoproně. Rozzlobení uprchlíci bušili pěstmi do vagonů, někteří si lehali na koleje a několik desítek jich podle agentury Reuters uteklo.

„Lidé jsou velmi rozezleni na maďarskou policii. Měli pocit, že vlak je doveze na rakouskou hranici. To, že policie vlak zastavila a snaží se migranty odvézt do blízkého azylového tábora, berou jako past a velký podraz od maďarských úřadů,“ říká Miřejovský. Po protestech nakonec policie nahnala všechny uprchlíky zpátky do vlaku. Jeden z nich zkolaboval.

Jeden z uprchlíků zkolaboval
Zdroj: Laszlo Balogh/Reuters

Nádražím se šíří fámy

Hlášení z tlampačů sice vytrvale upozorňuje, že z nádraží Keleti nebude prozatím vypravován žádný mezinárodní spoj, ovšem nejčastěji v maďarštině. Uprchlíci jsou proto zcela dezorientovaní. „Neslyší vlastního slova, natožpak hlášení nádražního rozhlasu,“ říká zpravodaj ČT.

„Řekli nám, abychom šli do sběrného tábora, kde nám odeberou otisky prstů. Pak prý můžeme pokračovat do jakékoliv země chceme, do Německa, Švédska, kamkoliv. Já jim ale nevěřím, maďarští policisté jsou zatím velice agresivní a přísní. Doma v Sýrii jsem býval univerzitní profesor, ale tady zřejmě nejsem ani člověk,“ cituje agentura Reuters jednoho z uprchlíků.

Vládne tu naprostý chaos. Dostáváme protichůdné informace o tom, kam tento vlak jede. Syřané, se kterými jsem mluvila, říkají, že podle jednoho policisty do Německa, podle druhého do tábora.
Lidya Gallová
humanitární pracovnice z Human Rights Watch
  • Maďarsko zrušilo přímé vlaky na západ. Státní železniční společnost podle agentury MTI sdělila, že kvůli zajištění bezpečnosti vlakové dopravy nebudou z nádraží Keleti odjíždět žádné mezinárodní spoje.Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský uvedl, že kvůli opatřením maďarské strany budou vlaky spojující Česko s Maďarskem končit jízdu v maďarské pohraniční stanici Szob poblíž hranic se Slovenskem. Cestující musí počítat se zpožděním spojů, aktuální informace lze nalézt na stránkách Českých drah.

Tusk chce přerozdělit 100 tisíc uprchlíků

Předseda jednání lídrů osmadvacítky Donald Tusk se domnívá, že země Unie by měly prokázat větší míru solidarity s těmi zeměmi, které zasáhla migrační krize nejvíce. Navrhuje proto přerozdělení dalších 100 tisíc lidí.

„Každý by měl chápat, že dnešní přístup k uprchlíkům je ve skutečnosti vyjádřením evropské solidarity uvnitř Evropy,“ řekl Tusk. Uvědomit by si to podle něj měly právě ty země, které nejsou současnou krizí výrazně zasažené a samy přitom mají se solidaritou z Unie své zkušenosti. „Je skutečně paradox, že největší země v Evropě jako Německo či Itálie potřebují naši solidaritu,“ podotkl.