Do Řecka připlulo během týdne 23 tisíc migrantů

Situace na řeckém pobřeží je v posledních dnech kritická. Jen za uplynulý týden dorazilo k jeho břehům přes 23 tisíc migrantů, což je o polovinu více než v předchozím týdnu. Podle agentury Evropské unie pro správu vnějších hranic je situace povážlivá hlavně na řeckých ostrovech – například na Lesbosu je v současnosti více než 15 tisíc migrantů.

Záchranáři vytáhli z vod Egejského moře a z chatrných lodí za posledních 24 hodin více než 1200 lidí. Úřadům na Lesbosu už prý docházejí peníze, aby mohly lidem poskytovat základní pomoc. Migranti musejí spát pod širým nebem. Ostrovu Lesbos, kde běžně žije asi 86 tisíc obyvatel, pošlou řecké úřady dnes a ve středu na pomoc tři trajekty. Ty mají odvézt do přístavu Pireus u Atén asi 4200 migrantů.

Z Řecka se běženci nejčastěji vydávají po takzvané balkánské stezce přes Makedonii, Srbsko a Maďarsko do západní Evropy. Na srbsko-maďarskou hranici, na níž Budapešť nechala v posledních týdnech vystavět plot, podle agentury Frontex jen za poslední týden dorazilo kolem 9400 lidí.

Uprchlíci u řeckých břehů
Zdroj: ČTK/AP

Na řecko-makedonské hranici dnes opět došlo k potyčkám mezi migranty, kteří ve vysokých teplotách čekají na to, až jim pohraničníci umožní pokračovat v cestě na sever. Makedonská policie podle DPA umožňuje každou půlhodinu překročit hranici jen padesáti migrantům. Na řecké straně se tak hromadí lidé a narůstá tam nervozita.

Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) v úterý informoval, že až třetina ze zhruba 3000 migrantů, kteří v současnosti denně dorazí do Makedonie, jsou ženy a děti. Jejich počet se tak za poslední tři měsíce ztrojnásobil. Asi 12 procent žen je přitom těhotných. Až 80 procent všech běženců, kteří v současnosti procházejí touto balkánskou zemí, utíkají před válkou v Sýrii. Dalších zhruba deset procent tvoří společně Iráčané a Afghánci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vody Středomoří letos překonalo už 350 tisíc migrantů

Jen letos se za snem lepšího života vydalo přes Středozemní moře více než 350 tisíc migrantů. Podle Mezinárodní organizace pro migraci přišlo během cesty o život více než 2600 osob.
Dvě třetiny z celkového počtu migrantů dorazily do Řecka, zbytek do Itálie, Španělska či na Maltu. Za celý předchozí rok přitom překonalo na různých plavidlech Středozemní moře asi 219 tisíc lidí. Obětí na lidských životech si cesta za lepším životem v Evropě v roce 2014 podle komisaře OSN pro uprchlíky vyžádala asi 3500.

  • Takřka třetinu všech migrantů přicházejících do Evropy přes Středozemní moře tvoří Eritrejci, druhou nejpočetnější skupinou jsou Nigerijci následovaní Somálci, Súdánci a Syřany.

Další čtyři mrtvé migranty našli členové italské námořní stráže na Středozemním moři během úterý. Byli na nafukovacím člunu necelých 100 kilometrů od libyjských břehů. Dalších 112 lidí ze stejného plavidla se podařilo námořníkům zachránit.