Britský tisk: Atentátník ze Sousse byl přímo napojen na IS

Tunis – Atentátník Sajfaddín Rizkí z tuniského Sousse patřil k tzv. spící buňce Islámského státu a zřejmě absolvoval několikaměsíční výcvik v táboře tohoto hnutí. Tvrdí to britská média s odkazem na zdroje, které Rizkího osobně znaly. Muž během pátečního incidentu zabil téměř 40 turistů na pláži jednoho z místních hotelů.

Televize Sky News získala výpověď muže, který třiadvacetiletého Rizkího osobně znal ze studií na technice v Kajruvánu. Řekl, že Rizkí patřil k pětičlenné spící buňce IS a že se s radikály stýkal nejméně čtyři roky.  

Právě tato skupina prý páteční útok připravila. „Znám tu skupinu, s níž spolupracoval, jsou to teroristé. Jsou v ní lidé, kteří jezdí do Sýrie, vracejí se a znovu se zapojují do studia na stejné univerzitě. Někteří do Sýrie odjedou a zahynou tam,“ řekl Vasím Biládil.  Rizkí se podle něj nejprve hlásil k frontě An-Nusra, která bojuje v Sýrii a sdílí ideologii Al-Káidy, ale později přešel k IS. „Líbilo se mu vše, co IS hájí,“ řekl.

Rizkí se prý naučil zacházet se zbraní v táboře skupiny Ansar aš-Šaría, která působí v Libyi a hlásí se k IS. Ve výcvikovém táboře IS měl podle zdroje SkyNews strávit čtyři měsíce. Kromě jiného se tam prý naučil, jak skrývat své radikální názory.

Wassim Bel Adel, někdejší spolužák Rizkího:

„Působil jako nejklidnější člověk ve své skupině, uvnitř ale přejímal ideologii terorismu. Podobní lidé jsou jako časovaná bomba.“

Britská televize vyzpovídala více než 12 spolužáků a přátel. Jeden z nich přímo potvrdil, že se mu Rizkí sám svěřil s příklonem k Islámskému státu. Své spolužáky prý Rizkí načas opustil v momentě, kdy se přiklonil k džihádistům a fundamentálnímu výkladu práva šaría. Po několik měsíců se tak zřejmě poprvé věnoval výcviku v lůně IS.

Amatérské záběry masakru v Tunisku (zdroj: ČT24)

Podle britského listu Daily Mail měl Rizkí kontakt s jedním z vůdců skupiny Ansar aš-Šaría Sajfalláhem bin Hasínem, který v 90. letech pobýval tři roky v Londýně. Patřil ke stoupencům jordánského radikálního duchovního abú Katady, který získal roku 1994 azyl v Británii. 

Tunisko zatím identifikovalo 21 z 38 obětí pátečního atentátu jako občany Británie. Podle mluvčí premiéra Davida Camerona se Británie snaží získat informace o dalších devíti ještě neidentifikovaných mrtvých a je možné, že jsou také Britové. Zatím se uvádělo, že mezi oběťmi byli také Irové a Němci a po jednom lidé z Belgie a Ruska.