V Mexiku zastřelili organizátora pátrání po zmizelých studentech

Ve státě Guerrero na jihozápadě Mexika bylo o víkendu zabito nejméně 15 lidí, mezi nimi policejní aktivista, který od loňska spoluorganizoval hledání 43 zmizelých a podle všeho zabitých studentů. Deset z vražd se odehrálo v letovisku Acapulco, které je v létě plné turistů.

Aktivistu Miguela Ángela Jiméneze, který vedl skupinu pátrající po zhruba třech stovkách zmizelých lidí, policie nalezla v sobotu v noci zastřeleného v taxíku na předměstí Acapulca. Jiménez pomáhal objevit masové hroby u města Igualy, kde loni zmizely čtyři desítky studentů.

U Igualy se za posledních deset měsíců při pátráním po zmizelých studentech nalezly desítky tajných hrobů se 129 těly. Žádné z ostatků ale nepatří studentům z Igualy, kteří zmizeli loni 26. září.

  • Oblast trpí jedním z nejvyšších výskytů násilných úmrtí v Mexiku a patří mezi oblasti nejhůře postižené násilím spojeným s obchodem s drogami, únosy a vydíráním.
  • Loni zde bylo zabito 1514 lidí a v prvním pololetí tohoto roku to bylo 943 případů, uvádějí mexické statistiky podle agentury Reuters.

Skandál kolem případu studentů vyvolal v zemi ohromné pobouření. Za zločinem stál již zatčený starosta města Iguala José Luis Abarca, který se nepohodlných studentů chtěl zbavit a jeho zkorumpovaná policie je předala zločineckému gangu. Jeho členové je pak údajně povraždili, jejich těla spálili a ostatky zahrabali.