František: Válka má jen poražené. Zakažme jaderné zbraně

Papež František vyzval k celosvětovému zákazu jaderných zbraní. Učinil tak přesně sedmdesát let poté, co Američané svrhli jadernou bombu na japonský přístav Nagasaki.

„Válka má jen poražené. Jediným způsobem, jak válku vyhrát, je neválčit,“ prohlásil papež na Svatopetrském náměstí po tradiční modlitbě Anděl Páně. Bombardování měst Hirošimy a Nagasaki se podle něj „stalo symbolem enormní destruktivní síly, kterou člověk má, když zneužije vědeckého a technického pokroku.“

O tři dny dříve než Nagasaki poznala účinky atomové bomby Hirošima. Spojené státy takto chtěly stále válčící Tokio přinutit ke kapitulaci a vyhnout se ztrátám při dobývání japonských ostrovů. Japonsko bezpodmínečně kapitulovalo 15. srpna 1945.

Konec jaderných zbraní jako papežská agenda

Touha po míru nikdy nebude moci být splněna pouhými vojenskými prostředky a tím méně pak vlastněním nukleárních zbraní. Mír musí stavět na spravedlnosti, svobodě, respektování základních lidských práv, na účasti všech lidí na veřejném životě a na vytváření důvěry mezi národy.
František
Papež

Nejvyšší představitel katolické církve se proti jaderným zbraním nevyslovil poprvé. Když loni v prosinci hostila Vídeň mezinárodní konferenci o jejich humanitárních dopadech, předložil arcibiskup Silvano Tomasi jejím účastníkům papežské poselství.

V něm František odsoudil vlastnictví jaderných zbraní jako „neospravedlnitelné“ a země světa vyzval, aby „omezily nukleární hrozbu, protože humanitární důsledky jaderných zbraní jsou předvídatelné a planetární“. „Touha po míru nikdy nebude moci být splněna pouhými vojenskými prostředky a tím méně pak vlastněním nukleárních zbraní a zbraní hromadného ničení,“ dodal papež.

V poselství Urbi et Orbi potom František v souvislosti s projednávanou dohodou o íránském jaderném programu vyslovil přání, aby jeho zastavení představovalo „krok směrem k bezpečnějšímu a bratrskému světu“.

Zástupce Vatikánu: Pro vlastnění jaderných zbraní není argument

„Papež František posunul morální argument proti vlastnění jaderných zbraní na novou úroveň, když se vyslovil nejen proti jejich použití, ale i proti jejich držení,“ uvedl pro časopis Time zástupce Vatikánu v OSN, arcibiskup Bernedito Auza. „Dnes již pro něj neexistuje argument, a to ani argument odstrašování, který mohl držení jaderných zbraní ospravedlnit během studené války.“

Podle časopisu se očekává, že se František k tematice jaderného odzbrojení vrátí i ve svém projevu před OSN, který se chystá na letošní září a má připomenout padesáté výročí řeči papeže Pavla VI. Ten před Valným shromážděním na podzim 1965 pronesl slavné zvolání: „Již nikdy válku, již nikdy válku!“

Vydáno pod