Papež popřál mír Iráku i Ukrajině. Varoval před pýchou, která vede k utrpení

Vatikán – I letos zaplnily přes deštivé počasí svatopetrské náměstí desetitisíce lidí. „Drazí bratři a sestry, požehnané a radostné Velikonoce,“ přivítal je svatý otec. Své poselství věnoval lidem trpícím v lokalitách současných válečných konfliktů, mezi nimi jmenoval Sýrii, Irák i Ukrajinu. Ve svém poselství Urbi et Orbi vyzdvihl pokoru a varoval před pýchou, která podle jeho slov stojí za konflikty a násilím ve světě.

"Mír vyprošujeme především milované Sýrii a Iráku. Aby ustal lomoz zbraní a bylo obnoveno dobré soužití různých skupin, z nichž se tyto milované národy skládají. Ať mezinárodní společenství nezůstane netečné k nezměrné humanitární tragédii v těchto zemích a k dramatu početných uprchlíků," prohlásil František.

Neopomněl zmínit svatou zemi, které v modlitbách vyprošuje mír. Rovněž ve svých slovech podpořil znovuobnovení mírového procesu a šíření kultury setkávání a respektu mezi Palestinci a Izraelci. Zmínil rovněž Jemen a přání, aby v této zemi převládla společná vůle vedoucí ke zklidnění. Vzpomněl i zabité studenty na keňské univerzitě v Garrise.

"Zmrtvýchvstalý Pán ať přinese světlo milované Ukrajině, zejména těm, kteří v uplynulých měsících trpěli násilím konfliktu. Kéž tato země díky nasazení všech zainteresovaných stran dosáhne míru a naděje," řekl také František v tradičním poselství Městu a světu.

Papež František v poselství Urbi et Orbi:

„Vyprošujeme pokoj tomuto světu podrobenému obchodníkům se zbraněmi, kteří se živí krví lidí.“

Papež kromě jiného také přivítal rámcové ujednání o íránském jaderném programu, k němuž se ve čtvrtek dopracovali v Lausanne představitelé světových mocností a Teheránu. Vyjádřil přitom naději, že tato dohoda bude „krokem k bezpečnějšímu světu“.

Útěchu a uzdravující hlas Ježíše Krista popřál všem lidem na okraji společnosti a vzkázal jim velikonoční povzbuzení. Po požehnání pak poprosil všechny o modlitbu. „Modlete se za mě a dobrou chuť k obědu,“ završila své vystoupení hlava římskokatolické církve.

Historik Jaroslav Šebek:

„Myslím, že to bylo mnohem apelativnější poselství než v minulém roce pravděpodobně proto, že se zhoršila mezinárodní situace. Pro mě tam byly překvapivé momenty, konkrétně třeba to, že podpořil dohodu mezi Íránem a západními zeměmi o jaderné kontrole íránských programů. V podstatě byl ze strany mezinárodního společenství podpořen šíitský stát Írán, zatímco sunnitská Saudská Arábie, která patří k západním spojencům v regionu, se na to tváří s velikou nedůvěrou. Nehledě na to, že se kriticky vyjádřil Izrael. Pro mě tedy bylo velice zajímavé, že papež dal explicitně zelenou této dohodě.“

Už od včerejšího večera se kvůli dnešním událostem na Svatopetrském náměstí zastavila v přilehlých ulicích doprava. Italská vláda navíc zpřísnila na období Velikonoc bezpečnostní opatření v obavě, že by islamisté mohli svátek zneužít k teroristickému útoku. Uzavřeny zůstaly i některé stanice metra nedaleko Vatikánu, zpřísnila se bezpečnost také u některých galerií a muzeí, protože řada z nich má dnes bezplatný vstup.

V sobotu připomněl papež vrchol křesťanského roku

Ve Svatopetrském chrámu se při včerejší večerní bohoslužbě opětovně rozezněly zvony, které utichly ve čtvrtek, aby tak připomněly Kristovu smrt. Ve své homilii, tedy kázání, papež vyzval lidi, aby nezavírali oči před problémy, vyšli ven z vlastního bezpečí, nebyli lhostejní a byli pokorní a skromní. Stejně jako v pátek se pomodlil i za pronásledované křesťany. Obrátil se ale na lidi i v obecné rovině. „Vyzval všechny křesťany k tomu, aby se právě pokusili překonat svou slabost, překonat své obtíže, starosti a dívali se s láskou a optimismem do života,“ doplnil Kašpar.

V katolickém kalendáři je sobotní „noc nocí“ spojena se zapalováním ohňů před kostely a zažehávání velikonočních svící vnášených pak do chrámů jako symbol světla, které s Kristem přišlo do světa. Součástí vigilie bývají i křty, většinou dospělých lidí, kteří se rozhodli stát křesťany. Papež tak letos pokřtil deset lidí ve věku od 13 do 66 let, a to z Itálie, Albánie, Keni, Portugalska a Kambodže, odkud byla nejmladší účastnice obřadu. Bílá sobota také znamená konec kajícného období půstu, který začal na popeleční středu 18. února.

Vavřinová: Křesťany čeká ještě padesát dní velké velikonoční oslavy (zdroj: ČT24)

Víte, co znamenají symboly Velikonoc? Vědomostní test

A co vůbec víte o Velikonocích? Vyzkoušejte své znalosti