Porota se neshodla na trestu nejvyšším. Střelec z kina dostal doživotí

Porota ve Spojených státech poslala střelce z kina na předměstí Denveru Jamese Holmese na doživotí. Sedmadvacetiletý Holmes na půlnoční premiéře filmu o Batmanovi v roce 2012 postřílel 12 lidí a dalších 70 zranil, porota se ale nedokázala shodnout na trestu smrti, což automaticky znamená doživotí bez možnosti propuštění. Odsouzený střelec, který je podle znalců duševně nemocný, na rozhodnutí nijak nereagoval, při čtení verdiktu se s rukama v kapsách díval upřeně před sebe.

Porota shledala Holmese vinným z několikanásobné vraždy již v červenci. Poslední soudní verdikt ale překvapil lidi v soudní síni i mnohé právní experty. Mladíkova matka po vynesení verdiktu opřela hlavu o manželovo rameno a začala vzlykat. Porota byla složena z devíti žen a tří mužů, podle televizní stanice NBC se proti trestu smrti kategoricky postavil jeden hlas právě kvůli psychickému onemocnění pachatele.

Střelec z denverského kina dostal doživotí

Holmes vyšel v červenci 2012 asi 20 minut po začátku filmového představení nouzovým východem ven z kina Aurora. Po chvíli se vrátil do sálu oblečen v černém, v plynové masce a s helmou. Někteří ze 400 diváků ve vyprodaném sále si mysleli, že je součástí produkce. Záhy však Holmes vhodil do sálu dva granáty se slzným plynem a začal střílet. Po asi 15 minutách se nechal bez odporu zatknout policií.

Události: James Holmes půjde do vězení na doživotí (zdroj: ČT24)

Příbuzné obětí verdikt zklamal

"Spravedlnosti nebylo učiněno zadost," prohlásila po vynesení verdiktu Sandy Phillipsová, které Holmes zabil dceru. "Zajímalo by mě, jaký je to pocit zachránit život masovému vrahovi. Dobrá práce," řekla na adresu dvou členů obhajoby, kteří kolem ní před soudní budovou procházeli.

Bohužel, nejméně jeden porotce, který nehlasoval pro trest smrti, se postará o velmi špatnou pověst Colorada. Když se podíváte na to, co se stalo, není to spravedlnost. On žije, dýchá a naši milovaní jsou pryč.
Robert a Sue Sullivanovi
rodiče jedné z obětí

Obžaloba tvrdila, že Holmes chtěl zabít všech 400 návštěvníků kina. V tom mu prý zabránil mimo jiné zaseknutý zásobník zbraně. Holmes si podle obžaloby zasloužil trest smrti, protože útok metodicky plánoval. Obhajoba někdejšího studenta neurologie tvrdila, že trpí bludy a schizofrenií a nemůže nést za svůj čin odpovědnost. Psychiatři předvolaní obžalobou nicméně uvedli, že muž je sice těžce duševně nemocný, ale v době činu byl příčetný. Porota nakonec tvrzení obhajoby o Holmesově nepříčetnosti odmítla.

Vydáno pod