Američtí astronauti zůstanou při cestách na ISS závislí na Rusech

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) prodloužil smlouvu s ruskou kosmickou agenturou o dopravě amerických kosmonautů na Mezinárodní vesmírnou stanici. Šéf NASA Charles Bolden poukázal na to, že za pokračující závislost na Rusku při dopravě astronautů na orbitální komplex může Kongres tím, že zkrátil prostředky na vývoj nových amerických lodí, o něž úřad v uplynulých letech žádal.

NASA musí od ukončení programu raketoplánů v roce 2011 využívat k dopravě astronautů na ISS ruské lodě Sojuz. Proto investovala miliardy dolarů do vývoje pilotovaných lodí soukromými společnostmi SpaceX a Boeing.

Bolden Kongres informoval, že prodloužení kontraktu s Ruskem představuje náklady ve výši zhruba 490 milionů dolarů (12,2 miliardy Kč) spojené s přepravou amerických astronautů loděmi Sojuz do roku 2017. Podle tiskových agentur tato částka představuje zvýšení ceny za přepravu jedné osoby na téměř 82 milionů dolarů z dosavadních 71 milionů dolarů.

Vinu za zvýšení těchto nákladů nese podle šéfa NASA Kongres. Američtí zákonodárci totiž neschválili finance ve výši, o kterou v uplynulých pěti letech úřad žádal pro vývoj raket a vesmírných lodí soukromými společnostmi tak, aby se už letos mohly starty vrátit na území Spojených států. To má za následek dvouletý odklad a další dva roky závislosti na ruských lodích.

SpaceX
Zdroj: ČTK/AP/John Raoux

Bolden v této souvislosti požádal Senát a Sněmovnu reprezentantů, aby schválily plné financování programu NASA pro komerční přepravu posádek ve finančním roce 2016, který začne letos v říjnu. Vyzval k „překonání neshod a k soustředění se na společné úsilí v podpoře amerického průmyslu“ v zájmu dokončení vývoje a certifikace pilotovaných dopravních prostředků společností Boeing a SpaceX.

Agentura AFP poznamenala, že nový kontrakt NASA s ruskou kosmickou agenturou pro Spojené státy znamená, že budou posílat finanční prostředky Rusku, vůči kterému zavedly ekonomické sankce kvůli jeho roli v krizi na Ukrajině.