Nehoda v Tchaj-peji: Kapitán omylem vypnul poslední funkční motor

Tchaj-pej - Únorovou nehodu letadla společnosti TransAsia Airways v Tchaj-peji způsobil kapitán, který omylem vypnul druhý motor poté, co první přestal fungovat. Oznámila to Letecká bezpečnostní rada s odkazem na záznamy hovorů z kokpitu. Při havárii zemřelo 43 lidí. Záběry letounu padajícího přes dálniční přejezd obletěly celý svět.

PODÍVEJTE SE: Letadlo TransAsia skončilo v řece (zdroj: ČT24)

„Omylem jsem zatáhl za špatnou páku,“ ozvalo se podle vyšetřovatelů v kokpitu asi tři minuty po startu z letiště v tchajwanském Tchaj-peji. Letoun mířil na tchajwanské souostroví Ťin-men. 

Podle záznamu letových dat v jedné z černých skříněk začal 37 vteřin po startu hlásit alarm potíže s pravým motorem. Letová data ukázala, že motor sice náležitě nepracoval, ale zcela nezhasl, jak sdělil pilot řídící letištní věži.  

O 46 vteřin později byl vypnut také levý motor. V tu chvíli ani jeden z motorů nepoháněl vrtule. Piloti se pokusili motory znovu nastartovat, ale neuspěli.  

Na Tchaj-wanu se zřítilo letadlo
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Uncredited

Letadlo se naklonilo na bok, při přeletu nad dálnicí vrazilo do vozu taxislužby, pak zavadilo o dálniční nadjezd a zřítilo se do mělké řeky Ťi-lung. Na palubě bylo podle úřadů 31 obyvatel pevninské Číny, kteří byli na Tchaj-wanu většinou jako turisté. Posádku tvořilo pět lidí, cestujících bylo 53.  

Havarovaný letoun francouzsko-italské výroby byl podle médií méně než rok starý a bezpečnostní prověrky naposledy podstoupil 26. ledna. Aerolinky TransAsia Airways ztratily loni v červenci jiný stroj ATR-72, tehdy zahynulo 49 lidí. Od roku 1995 jde už o pátou nehodu.