Stovky Slováků chtějí pomoct uprchlíkům, nabízejí i ubytování

Bratislava - Stovky obyvatel Slovenska včetně různých sdružení slíbily pomoc uprchlíkům s ubytováním, hledáním práce nebo začleněním do společnosti. Podpořily tak projekt slovenské nevládní organizace Společenství Ladislava Hanuse, která v době migrační krize v EU hledá tisíc dobrovolníků, kteří by pomohli migrantům ze Sýrie a Iráku. Podmínkou ovšem je, že by jim Slovensko nejprve muselo udělit azyl.

Zájemci o pomoc uprchlíkům se mohou hlásit přes speciální stránky, ke čtvrteční půl páté odpolední bylo v systému už 815 dobrovolníků, včetně různých sdružení. Organizace se zaměřuje na pomoc rodinám s malými dětmi. Uprchlíkům chce zajistit dlouhodobé ubytování a trvalý pracovní poměr. Selektovat uprchlíky na základě víry nehodlá.

V Česku už více než 20 let na podobné bázi funguje například nevládní nezisková Organizace pro pomoc uprchlíkům. Jedna z kampaní má za cíl pomoct konkrétně uprchlíkům ze Sýrie, organizace se zaměřuje na zajišťování právních a sociálních služeb a pořádá i přednášky o migraci na školách.

V Česku i na Slovensku se v předchozích dnech konaly demonstrace proti přílivu imigrantů do Evropy. Při obou akcích policie zadržela několik osob. Více: Slovensko po výtržnostech možná zpřísní pravidla demonstracíProtest proti imigraci a za vystoupení z EU přilákal stovky lidí.

Slovensko hlídá hranice a zpřísňuje kontroly

Slovenští politici povinné přerozdělování uprchlíků v členských státech EU odmítli, přislíbili ale pomoc na dobrovolném principu. Podle středečního vyjádření ministra vnitra Roberta Kaliňáka země kromě jiného zvažuje posílit stávající přesídlovací program, v rámci kterého se uprchlíci připravují na Slovensku na pobyt v cílové zemi. Slovensko by také prý mohlo poskytnout azyl asi stovce lidí z křesťanských rodin ze Sýrie.

Náporu migrantů čelí v EU zejména Itálie, Řecko a také Maďarsko. Slovenská policie v reakci na migrační krizi zpřísnila kontroly ve vlacích a autobusech na mezinárodních linkách, hlídky nasadila i do okolí hraničních přechodů se sousedním Maďarskem. Policisté na Slovensku v uplynulých dnech zadrželi několik desítek nelegálních migrantů.