Maďarsko schválilo zákon posvěcující stavbu plotu proti migrantům

Budapešť - Maďarský parlament dnes schválil zákon, který zpřísňuje podmínky pro žadatele o azyl a povoluje vybudování plotu na hranici se Srbskem k zastavení přílivu nelegálních imigrantů. OSN a Rada Evropy zákon zkritizovaly. Výrazně podle nich oslabí ochranu uprchlíků, mimo jiné před pašeráky a obchodníky s lidmi.

Spolupracovník ČT: Pozemky pod plotem bude možné vyvlastnit (zdroj: ČT24)

„Pintérův balík, pojmenovaný podle ministra vnitra, byl do parlamentu předložen před týdnem. Schválen byl v mimořádně rychlém jednání, což nebývá zvykem,“ říká Gregor Martin Papucsek, spolupracovník ČT v Maďarsku.

Nový zákon zkracuje dobu pro posuzování žádostí o azyl a umožní odmítnout žádosti přistěhovalců, kteří při své cestě projdou zemí, kde jim nehrozilo žádné vážné nebezpečí.  „Kabinet ještě seznam bezpečných zemí nesestavil,“ informuje Papucsek.

Zákon také umožňuje migranty zaměstnat ve veřejně prospěšných pracích, aby pokryli náklady na svůj pobyt v zemi. V případech národně-bezpečnostního rizika bude možné uprchlíka umístit v táboře, kde nebude mít volný pohyb.

Maďarsko je pro uprchlíky jen přestupní stanicí
Zdroj: ČT24

Linie plotu je vytyčena, pozemky pod ním bude možné znárodnit

Plot, který má zastavit pronikání ilegálních migrantů ze Srbska do Maďarska, by měl být vybudován během několika měsíců. Stavět se začne na více místech najednou, uvedl minulý týden maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. „Geodeti už nakreslili linii plotu, vláda také rozhodla, že jej budou stavět výhradně státní firmy, popřípadě armáda a policie,“ říká Papucsek.

Parlament dále schválil, že bude možné desetimetrové pohraniční pásmo znárodnit, pokud jej vlastní soukromý subjekt, aby bylo možné hradbu postavit. Čtyři metry vysoké a 175 kilometrů dlouhé oplocení bude podle ministra „bránit Maďarsko a Evropskou unii před nečekaně velkým tlakem ilegální imigrace“. Szijjártó upřesnil, že maďarská policie od začátku roku zadržela 68 tisíc lidí, kteří do země vstoupili nezákonně.

O řešení problémů spojených s uprchlickou vlnou přicházející do Maďarska přes Srbsko jednaly ve středu v Budapešti vlády obou zemí. Maďarský premiér Viktor Orbán svého srbského kolegu Aleksandara Vučiče ujistil, že plot není namířen proti Srbům ani neznamená uzavření hranic. Naopak chce zřídit nové hraniční přechody a rozšířit stávající. Srbsko se záměrem vybudovat oplocení nesouhlasí.

Proti plotu se vyslovila i regionální šéfka Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky pro střední Evropu Feixas Vihéová. V prohlášení uvedla, že kvůli tomuto kroku budou osoby hledající azyl zranitelnější vůči pašerákům a obchodníkům s lidmi. Vihéová je znepokojena i dalšími aspekty zákona, především urychlením azylového řízení, posíláním žadatelů o azyl zpět do míst, kde jim hrozí nebezpečí, či rozšířením možnosti zadržovat uprchlíky, včetně žen a dětí.

Vydáno pod