Šamanismus nabývá v Rusku na rozmachu

Moskva - Ruští etnografové zaznamenávají obrodu šamanismu. Potom, co v době Sovětského svazu končily stovky šamanů na popravišti anebo v pracovních táborech, se lidé hlavně na Sibiři vracejí k této formě víry. Obřady šamanů jsou vyhledávané a oni samotní se těší znovunabyté úctě.

Tradice šamanských obřadů se udržuje dodnes v oblastech u jezera Bajkal, především podél hranice s Mongolskem ve vesnicích obývaných potomky původních národů. Před nedávnem se k úpatí hory Jord sjelo čtyřicet šamanů, někteří putovali i několik set kilometrů, jen aby se mohli jednou za rok sejít s ostatními.

„Měli bychom lidi, kteří v životě zabloudili, přivést na správnou cestu,“ říká šaman Genadij Tugulov. Jeho kolega Eduard Machutov dodává: „Prosíme bohy o spokojený život, zdraví, štěstí a blahobyt, aby všichni lidé žili v přátelství. Aby nebyla válka.“

Reportáž Miroslava Karase z jižní Sibiře o setkání šamanů (zdroj: ČT24)

Šamani jsou i v Moskvě

Exkurzi do komunit žijících tisíce kilometrů východně od dvanáctimilionové metropole Moskvy, rád jejím obyvatelům zprostředkuje Konstantin Kuksin. Uprostřed města, pár kilometrů od Kremlu, postavil třicet jurt, čumů a další obydlí kočovných národů asijské části země.

„Náš kulturně vzdělávací projekt chce Moskvanům i dalším ukázat, že různé národy a náboženství mohou žít vedle sebe v míru. V Rusku můžete být šamanem, není to zakázané. Šamani jsou i v Moskvě. Jsou to Rusové, kteří se učili na Sibiři a nyní pomáhají lidem tady,“ zdůrazňuje Kuksin.