Kameny a obušky. V Itálii se vyhrotily protiuprchlické protesty

Řím/Treviso - Italská policie se tvrdě střetla s demonstranty, kteří protestovali proti masivnímu přílivu uprchlíků. V Římě létaly kameny, policie musela použít i obušky. V Trevisu jsou desítky zraněných. Místní prefektura tam musela protestujícím ustoupit a přesunout asi stovku uprchlíků mimo město.

„Myslím, že protesty teprve začínají a postupem času se mnohem víc rozšíří. Z příkazu ministerstva vnitra budou rozmísťovány další skupiny uprchlíků po celém území Itálie. V drtivé většině případů s tím obyvatelstvo nesouhlasí,“ prohlásil redaktor RAI Josef Kašpar. 

Napětí v severoitalském Trevisu roste už několik dní. Ve čtvrtek večer tam obyvatelé jednoho z předměstí protestovali proti záměru úřadů ubytovat zhruba stovku imigrantů v komplexu obytných budov, kde žijí rovněž italské rodiny. Zapálili nábytek a matrace a přenocovali v provizorním stanovém táboře.  

Co konkrétně Italům vadí? 

„Největší problém je v tom, že rozhodnutí bývá přijímáno shora. Hlavní slovo má ministerstvo vnitra a místní prefekti na základě nabídek, které učiní místní organizace. Často dochází k tomu, že uprchlíci jsou umísťováni do naprosto nevhodných míst – například v Trevisu jde o desítky bytů, jež se nacházejí uprostřed normální čtvrti. Lidé protestovali proti tomu, že ani nevědí, s kým mají tu čest a jak je zajištěna bezpečnost,“ konstatoval redaktor RAI.

„Stále víc Italů se také domnívá, že se jedná o velký byznys na úkor občanů. Lidé, kteří vtrhli v Trevisu do bytů připravených pro uprchlíky, našli úplně nový nábytek, televizory, krabičky cigaret a podobně. Uprchlíci si z nich navíc dělali legraci,“ uvedl Kašpar.  

Podpořil je i šéf benátského regionu Luca Zaia z opoziční protiimigrantské strany Liga severu (LN), který mluvil o „afrikanizaci“ země. „Je absurdní nastěhovat stovku migrantů do obytné budovy, kde žijí rodiny s malými dětmi,“ míní Zaia. Podle něj to může způsobit velké konflikty.   

V Římě se snažili místní obyvatelé zablokovat příjezd autobusu s migranty do bývalé školy, kde mají běženci najít dočasný azyl. Protestu se zúčastnilo i krajně pravicové hnutí Casapound. Při následné potyčce létaly kameny, jeden policista byl zraněn. Nakonec se ale podařilo dostat migranty bezpečně dovnitř.  

Jedna větší skupina uprchlíků pak byla přesunuta do opuštěných kasáren mezi Trevisem a Benátkami. „Bude to považováno za příklad toho, že je třeba v protestech proti rozhodnutí vlády pokračovat,“ podotkl Kašpar.  

Redaktor RAI: Itálie umísťuje uprchlíky nevhodně (zdroj: ČT24)

Itálie se potýká s obrovským počtem migrantů, kteří se do země dostávají hlavně po moři. Letos by jich do Itálie mělo dorazit až 200 tisíc. Řím se nyní stará asi o 8000 z nich.