„Hlas svobody“ utichl navždy – Berlínský vysílač šel k zemi

Berlín - V Berlíně odstřelili 160metrový rozhlasový vysílač - jeden ze symbolů studené války a rozděleného města. Díky němu si od roku 1961 mohli „hlas svobody“ naladit i lidé východně od Berlínské zdi. Poslouchali stanici RIAS, která vznikla po druhé světové válce v americkém sektoru. Vysílač dokázal přebít i výkonné východoněmecké rušičky.

Vysílač v Britzu čněl nad Západním Berlínem od roku 1961. Během studené války se stal jedním z nejvýkonnějších v Evropě, za což vděčil mimo jiné nutnosti soupeřit s východoněmeckými rušičkami signálu.  

„Byl to závod,“ uvedl Reinhard Deuscher, zástupce stanice Deutschlandradio, která od 90. let vysílač spravovala. „Rušičky se daly přehlušit jen lepšími anténami a vyšším výkonem,“ dodal. Ani to prý ale nestačilo: „Čím větší vzdálenost od Berlína, tím silnější bylo skřípání, bzučení a šumění.“   

Od roku 2013 se vysílač nevyužíval, kvůli vysokým nákladům na údržbu a bezpečnostní opatření se nakonec přistoupilo k jeho demolici. Odstřelení se ale netýkalo samotného vysílače, nýbrž tří bloků, do nichž byla uchycena kotvicí lana. Pětapadesát tun vážící kolos se pak díky tahu zbylých lan poroučel k zemi.