Saudské nálety přerušily příměří v Jemenu

San'á - Koalice vedená Saúdskou Arábií během pondělí přinejmenším ve dvou jemenských provinciích obnovila nálety na pozice šíitských rebelů. Koalice tím přerušila jednostranně vyhlášené humanitární příměří, které mělo původně trvat pět dní. Cílem příměří, které začalo platit v neděli ve 23:00 SELČ, bylo zajistit dodávky humanitární pomoci jemenským civilistům.

Vůdce šíitů nejprve pětidenní příměří odmítl, poté vedení povstalců oznámilo, že OSN o klidu zbraní oficiálně neinformovala. Zda dnešní údery znamenají úplný konec několikadenního příměří, nebo jen jeho narušení, není zatím jasné. 

Klid zbraní jen krátce po jeho začátku narušilo ostřelování a následně i pozemní boje v oblasti města Taíz na jihu Jemenu. Boje se dnes rozhořely i v provincii Maríb a v okolí strategické vojenské základny v provincii Láhidž, popsali agentuře AP svědci.  

Několik střel dopadlo dnes přes jemenskou hranici také na území saúdskoarabské oblasti Džizán. Rijád na útoky odpověděl ostřelováním šíitských pozic na severu Jemenu. V metropoli San'á v centrální části země to nicméně po celý den vypadalo, že příměří je dodržováno, uvedla agentura AFP.

Šíitští vzbouřenci začali Jemen obsazovat od loňského září, jemenský prezident Hádí následně uprchl do exilu v Saúdské Arábii. Proti rebelům od 26. března podniká nálety koalice sunnitských zemí v čele se Saúdskou Arábií. Jejich cílem je zajistit, aby se k moci vrátil Hádí.

  • V bojích dosud zahynulo více než 3500 lidí. Podle mezinárodních organizací potřebuje v Jemenu humanitární pomoc více než 20 milionů z celkových zhruba 25 milionů obyvatel. Postižený je zejména Aden, kde chybí potraviny, léky i pohonné hmoty.
Vydáno pod