Nájezdy imigrantů zablokovaly dopravu v eurotunelu

Calais - Vlaková i automobilová doprava v tunelu pod Lamanšským průlivem nabrala několikahodinové zpoždění kvůli imigrantům, kteří se touto cestou snaží dostat do Velké Británie. V noci na dnešek se zde provoz dokonce zastavil, když se běžencům podařilo proniknout do terminálu. Na francouzské straně už jich je na pět tisíc. Za ohrožení pro celou Evropu znovu označil migrační vlnu maďarský premiér Viktor Orbán.

Doprava byla v poslední době několikrát přerušena nejen kvůli přílivu imigrantů, ale i kvůli stávkám. Protestu zaměstnanců trajektové přepravy se pokoušeli využít uprchlíci, kteří se snažili dostat do kamionů směřujících do Británie. V pátek pronikli do terminálu na francouzské straně a provoz v tunelu musel být přerušen. Na obou stranách se tvoří kolony vozidel. Odpoledne se situace mírně zlepšila, místo původních pěti hodin se čekají necelé tři.

Kamiony, které čekají ve francouzském Calais na přejezd, se velmi často stávají terčem běženců. Ti se na jejich korbách snaží načerno dostat přes Lamanšský průliv do Británie. V Calais vznikl divoký tábor s několika tisícovkami migrantů. Velká Británie před týdnem oznámila, že hodlá v Calais vybudovat bezpečnou zónu pro kamiony, kam se migranti nedostanou. Má pojmout 230 aut, což odpovídá čtyřkilometrové koloně.

Migranti u kolony kamionů v Calais
Zdroj: Vincent Kessler/Reiuters
Zvýšená aktivita běženců zablokovala eurotunel (zdroj: ČT24)

Podle Orbána migrační vlna ohrožuje celou Evropu

Nynější migrační vlna ohrožuje nejen Maďarsko, nýbrž celou Evropu a její hodnoty, zdůraznil dnes maďarský premiér Viktor Orbán při návštěvě Rumunska. Hrozí prý, že se do Evropy vydají na útěk před chudobou stamiliony Afričanů.

„V sázce jsou dnes evropské hodnoty, životní styl obyvatel Evropy, přežití národů a celé Evropy,“ prohlásil Orbán ve městě Baile Tusnad v rumunském Sedmihradsku. Migrační vlna podle něj vyplývá z politického vývoje a „opravdu vážná hrozba“ nepřichází z válečných zón, ale z „hloubi Afriky“. „Otázkou dnes není, v jaké Evropě si my, Maďaři, přejeme žít, ale spíš jestli to, co nazýváme Evropou, bude vůbec existovat,“ řekl rovněž Orbán v souvislosti s nynější migrační krizí. „Naše odpověď je jasná: chceme, aby Evropa zůstala evropská,“ dodal.

Uprchlíci čekající na vlak v Makedonii poblíž řecké hranice
Zdroj: Reuters/Ognen Teofilovski

Podle něj budoucnost není „soutěžení v zírání do dálek, nýbrž v pochopení minulosti“. Ti, kteří hlouběji chápou minulost a odvážněji a rychleji se z ní dokážou poučit, budou těmi, kdo zvítězí,„ řekl. V této souvislosti také kritizoval Stranu evropské levice SEL. Maďaři podle jeho slov dali jasně najevo, že si nepřejí ilegální imigranty a nechtějí se připojit k “intelektuálnímu běsnění Evropské levice".

Vládou iniciovaný dotazník týkající se migrace podle Orbána ukázal, že Maďarsko je „bezpečnou a stabilní zemí“ a že Maďaři „chtějí zůstat jednotným a vyrovnaným národem v nejistém světě, který je obklopuje“. Premiér evropské levici vyčetl, že migraci považuje „spíš za příležitost než za hrozbu“. Nelíbí se mu, že levice podle něj věří v to, že příliv migrantů by mohl oslabit, či dokonce „zrušit“ koncepci národních států, a tím pomoci dosáhnout jejího dlouhodobého cíle.

Maďarsko se od loňska potýká s obrovským přívalem ilegálních migrantů. Jen od začátku roku jich přišlo na jeho území přes Srbsko na 90 000. Proto se vláda rozhodla postavit na hranici s touto sousední zemí plot. Podle Orbána by tato 175 kilometrů dlouhá bariéra měla být hotova do konce srpna. Většina uprchlíků sice v Maďarsku požádá o azyl, následně ale pokračuje v cestě do dalších zemí Evropské unie, jako je Německo nebo Švédsko.