Pitva černošky Blandové podporuje verzi o sebevraždě

Houston (USA) – Původní verzi o sebevraždě potvrdila pitva mladé černošky Sandry Blandové, jejíž smrt v texaské cele vyvolala další kritiku přístupu policistů k afroamerické menšině v USA. Podle prokurátora měla žena v organismu velké množství látek pocházejících z konzumace marihuany. Obhájci Sandřiny rodiny verzi o sebevraždě odmítají a žádají novou pitvu. Věznice, v níž byla žena umístěna, podle úřadů pochybila v tom, že neprováděla povinné kontroly lidí ve vazbě.

Osmadvacetiletou Blandovou policie zastavila na silnici nedaleko texaského Houstonu 10. července kvůli tomu, že při přejíždění do jiného jízdního pruhu nedala znamení o změně směru jízdy. Zasahující policista ve zprávě uvedl, že Blandová byla při kontrole agresivní, a proto jí prý nasadil pouta a odvezl do okresní cely ve městě Waller. Tam však ženu po třech dnech nalezli oběšenou.

První oficiální závěr, že šlo o sebevraždu, její příbuzní odmítli. Úřady po sílící veřejné kritice začaly za velkého mediálního zájmu případ vyšetřovat. „Důkazy, které jsme dosud získali, podporují závěr o sebevraždě,“ uvedl dnes prokurátor wallerského okresu Warren Diepraam. Z výsledků pitvy je podle něho patrné, že žena spolykala nebo vykouřila v cele velké množství marihuany, což prý mohlo v sebevražedných úmyslech hrát roli. Pro cizí zavinění smrti černošky podle stanice CNN nejsou zatím žádné důkazy a záznam bezpečnostní kamery neukazuje, že by bezprostředně před její smrtí vstoupil do cely někdo jiný.

Advokát rodiny Cannon Lambert ale označil pitvu za nevěrohodnou a požádal o nové prozkoumání těla ženy, jejíž pozůstatky byly převezeny k pohřbu plánovanému na sobotu. Strážci z věznice, kde Blandová zemřela, podle úřadů nicméně pochybili v tom, že nekontrolovali vězně každou hodinu, jak nařizují předpisy. Podle vedení nápravného zařízení dozorci nevyhodnotili ženu jako člověka, u něhož by hrozila sebevražda, a nevěnovali jí proto zvýšenou pozornost.

Policejní zákrok, který vedl k uvěznění Blandové, vyvolal mezi veřejností vlnu rozhořčení. Na záznamu z kamery umístěné v policejním voze je vidět ostrý střet bělošského policisty a mladé černošky. Blandová se několikrát hlasitě ptá na důvod svého zadržení. Část incidentu, při němž údajně došlo k násilí, není na záznamu zachycena.

Zasahující policista byl do vyšetření případu postaven mimo službu, obviňován je prozatím z porušení policejních postupů a interního kodexu předepisujícího zdvořilé chování.

Policejní násilí vůči černošské menšině je v USA řadu měsíců žhavým tématem. K nejsledovanějším případům z poslední doby, které vyvolaly i pouliční nepokoje a demonstrace, patří smrt černošského mladíka Michaela Browna ve Fergusonu na předměstí St. Louis či černocha Erika Garnera v New Yorku.

Vydáno pod