Další střelba v americkém kině - útočník zabil dva lidi

Lafayette (USA) - Tři lidé včetně útočníka zahynuli při čtvrteční střelbě v kině města Lafayette v americkém státě Louisiana. Nejméně devět dalších osob střelec zranil, než obrátil zbraň proti sobě. Vrahem je podle policistů 59letý John Russell Houser, který se do města přistěhoval teprve počátkem července.

Jedna ze svědkyň tragédie vyprávěla, že nejprve slyšela ránu, jako kdyby bouchla petarda. Pak si všimla stojícího muže, jak střílí po lidech. Útok se odehrál na promítání filmu Trainwreck. „Nic neříkal, ani jsem neslyšela nikoho křičet,“ sdělila Katie Dominguová místním novinám. 

„Zrovna jsme si kupovali popcorn, když ze sálu vyběhla celá skupina lidí a všichni křičeli, že jde o život. Myslela jsem si, že to jsou teenageři, kteří hrají nějakou hru, ale pak vybíhali další a další. Viděla jsem ženu, která měla celou nohu od krve. V ten moment jsem popadla své dítě a utíkali jsme,“ dodala další svědkyně útoku.

V okamžiku střelby byla v budově asi stovka lidí. „Čtyři policisté vtrhli do kinosálu, aby střelce zastavili, ten už byl ale v té době mrtvý. Zastřelil se,“ konstatoval policejní šéf Jim Craft. Muž se podle svědků nejdříve pokoušel skrýt, pak se snažil vmísit do davu prchajících návštěvníků kina. Když ale u vchodu viděl přicházející policisty, obrátil se zpátky. Policie pak už slyšela jen výstřel a našla mrtvého útočníka v hledišti.

John Houser zastřelil v Lafayette dva lidi
Zdroj: ČT24

„Dostaneme se z toho. Jsme houževnatá komunita,“ podotkl guvernér Louisiany Bobby Jindal, který přijel pozdě v noci na místo tragédie. „Je to strašný večer pro Lafayette, pro Louisianu i pro celé Spojené státy,“ dodal. 

Jindala mnozí kritizují kvůli tomu, že v minulosti několikrát zveřejnil fotky, na kterých je zachycen se zbraní v ruce. Nedávno prohlásil, že se chce ucházet o prezidentské křeslo. Louisiana je stát s nejméně přísnou regulací držení zbraní.  

K útoku došlo v době, kdy soudní porota rozhoduje o doživotí nebo trestu smrti pro dalšího střelce z kina Jamese Holmese. Mladík v roce 2012 podle obžaloby postřílel na premiéře filmu o Batmanovi dvanáct lidí a dalších 70 zranil. Holmes vinu odmítá.

Obama neprotlačil Kongresem regulaci prodeje zbraní 

Zákony regulující prodej zbraní ve Spojených státech dlouhodobě prosazuje prezident Barack Obama. V nejnovějším rozhovoru pro BBC označil za největší zklamání svého působení v Bílém domě fakt, že se mu je v Kongresu nepodařilo prosadit. 

„Když se podíváte na to, kolik lidí zabili od útoků 9/11 teroristé, tak je to méně než sto. Když se podíváte, kolik jich bylo zastřeleno, jsou to desítky tisíc,“ konstatoval šéf Bílého domu.

Americký prezident Barack Obama
Zdroj: Pool/ČTK/ABACA

Poté, co bylo v červnu v jednom z kostelů v Jižní Karolíně zabito devět Afroameričanů, prezident přiznal, že možností už moc není. Změny zákonů o regulaci prodeje zbraní vždy zablokovala vlivná zbraňová lobby.

Vydáno pod